Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Gruszki nadziewane roquefortem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 744867" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Obiecałam Joannie &quot;zagospodarować&quot; drzewo pełne gruszek. Były zimowe zapasy, a dziś małe gruszkowe danka. Inspiracja miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot; lata 70. Opracownie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki dla 4 osób</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">4 jędrne i soczyste gruszki</span></p><p><span style="font-size: 26px">10 - 15 dkg sera roquefort , może też być krajowy rokpol (ilość zależy od wielkości gruszek)</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 -6 dkg masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">2- 3 łyżki śmietanki</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 - 8 dkg orzechów włoskich</span></p><p><span style="font-size: 26px">sok z cytryny</span></p><p><span style="font-size: 26px">8 wydrelowanych wiśni </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Gruszki dokładnie myjemy, cienko obieramy, przepoławiamy i specjalną łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Ser ucieramy na gęsty krem z masłem, dodając ewentualnie w czasie ucierania trochę śmietanki. </span></p><p><span style="font-size: 26px">Orzechy siekamy drobno i obtaczamy w nich wypukłe strony przepołowionych gruszek. Następnie za pomocą szprycy (do nabycia w każym sklepie gospodarstwa domowego) do wydrążeń nakładamy czubato kremu serowego. Gruszki układamy na płaskim półmisku i każdą połówkę dekorujemy wiśnią. Przed podaniem odstawiamy półmisek z gruszkami w chłodne miejsce, np. na dół lodówki. Doskonała i elegancka przystawka.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 744867, member: 10341"] [SIZE=10]Obiecałam Joannie "zagospodarować" drzewo pełne gruszek. Były zimowe zapasy, a dziś małe gruszkowe danka. Inspiracja miesięcznik "Ty i Ja" lata 70. Opracownie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. [B]Składniki dla 4 osób[/B] 4 jędrne i soczyste gruszki 10 - 15 dkg sera roquefort , może też być krajowy rokpol (ilość zależy od wielkości gruszek) 4 -6 dkg masła 2- 3 łyżki śmietanki 5 - 8 dkg orzechów włoskich sok z cytryny 8 wydrelowanych wiśni Gruszki dokładnie myjemy, cienko obieramy, przepoławiamy i specjalną łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Ser ucieramy na gęsty krem z masłem, dodając ewentualnie w czasie ucierania trochę śmietanki. Orzechy siekamy drobno i obtaczamy w nich wypukłe strony przepołowionych gruszek. Następnie za pomocą szprycy (do nabycia w każym sklepie gospodarstwa domowego) do wydrążeń nakładamy czubato kremu serowego. Gruszki układamy na płaskim półmisku i każdą połówkę dekorujemy wiśnią. Przed podaniem odstawiamy półmisek z gruszkami w chłodne miejsce, np. na dół lodówki. Doskonała i elegancka przystawka. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Gruszki nadziewane roquefortem*
Top
Bottom