- Lis 28, 2005
- 34,041
- 6,495
- 113
Gruszki piękna Helena
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 Kuchnia francuska II
Porcja dla 4 osób.
4 gruszki, dojrzałe, ale niezbyt miękkie
Syrop waniliowy:
500 ml wody
300 g cukru (u mnie 200 g)
1/2 laski drobno posiekanej wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego
Sos czekoladowy:
100 g czekolady
100 ml mleka
1 łyżka śmietany
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
50 g zmielonych orzechów włoskich (u mnie mielone migdały)
300 g lodów waniliowych
Przygotować syrop. Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie. Zalać wodą, dodać wanilię i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min, w miarę potrzeby syrop odszumowując.
Czekoladę pokroić w małe kawałeczki i rozpuścić wraz z masłem na łaźni wodnej. Wymieszać, dodać cukier, mleko, śmietanę i orzechy. Ogrzewać dalej, ciągle mieszając, aż do granicy wrzenia. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Gruszki obrać, pozostawiając jedynie szeroki na 1 cm pas skorki przylegający do ogonka i sam ogonek. Usunąć z nich gniazda nasienne (od dolu).
Ustawić w syropie pionowo gruszki tak, by nie stykały się ze sobą i gotować na bardzo małym ogniu 20 min. Zdjąć z ognia, ostudzić w syropie, po czym osączyć i schłodzić.
Do pucharków nałożyć lody waniliowe i umieścić w nich zimne gruszki. W chwili podania polać gorącym sosem czekoladowym.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 Kuchnia francuska II
Porcja dla 4 osób.
4 gruszki, dojrzałe, ale niezbyt miękkie
Syrop waniliowy:
500 ml wody
300 g cukru (u mnie 200 g)
1/2 laski drobno posiekanej wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego
Sos czekoladowy:
100 g czekolady
100 ml mleka
1 łyżka śmietany
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
50 g zmielonych orzechów włoskich (u mnie mielone migdały)
300 g lodów waniliowych
Przygotować syrop. Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie. Zalać wodą, dodać wanilię i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min, w miarę potrzeby syrop odszumowując.
Czekoladę pokroić w małe kawałeczki i rozpuścić wraz z masłem na łaźni wodnej. Wymieszać, dodać cukier, mleko, śmietanę i orzechy. Ogrzewać dalej, ciągle mieszając, aż do granicy wrzenia. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Gruszki obrać, pozostawiając jedynie szeroki na 1 cm pas skorki przylegający do ogonka i sam ogonek. Usunąć z nich gniazda nasienne (od dolu).
Ustawić w syropie pionowo gruszki tak, by nie stykały się ze sobą i gotować na bardzo małym ogniu 20 min. Zdjąć z ognia, ostudzić w syropie, po czym osączyć i schłodzić.
Do pucharków nałożyć lody waniliowe i umieścić w nich zimne gruszki. W chwili podania polać gorącym sosem czekoladowym.
Ostatnią edycję dokonał moderator: