Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gruszki piękna Helena
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 934065" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Gruszki piękna Helena</strong></p><p></p><p>Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 Kuchnia francuska II</p><p></p><p>Porcja dla 4 osób.</p><p></p><p>4 gruszki, dojrzałe, ale niezbyt miękkie</p><p>Syrop waniliowy:</p><p>500 ml wody</p><p>300 g cukru (u mnie 200 g)</p><p>1/2 laski drobno posiekanej wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego</p><p>Sos czekoladowy:</p><p>100 g czekolady</p><p>100 ml mleka</p><p>1 łyżka śmietany</p><p>2 łyżki cukru</p><p>1 łyżka masła</p><p>50 g zmielonych orzechów włoskich (u mnie mielone migdały)</p><p></p><p>300 g lodów waniliowych</p><p></p><p>Przygotować syrop. Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie. Zalać wodą, dodać wanilię i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min, w miarę potrzeby syrop odszumowując.</p><p>Czekoladę pokroić w małe kawałeczki i rozpuścić wraz z masłem na łaźni wodnej. Wymieszać, dodać cukier, mleko, śmietanę i orzechy. Ogrzewać dalej, ciągle mieszając, aż do granicy wrzenia. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.</p><p>Gruszki obrać, pozostawiając jedynie szeroki na 1 cm pas skorki przylegający do ogonka i sam ogonek. Usunąć z nich gniazda nasienne (od dolu).</p><p>Ustawić w syropie pionowo gruszki tak, by nie stykały się ze sobą i gotować na bardzo małym ogniu 20 min. Zdjąć z ognia, ostudzić w syropie, po czym osączyć i schłodzić.</p><p>Do pucharków nałożyć lody waniliowe i umieścić w nich zimne gruszki. W chwili podania polać gorącym sosem czekoladowym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 934065, member: 1024"] [B]Gruszki piękna Helena[/B] Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 Kuchnia francuska II Porcja dla 4 osób. 4 gruszki, dojrzałe, ale niezbyt miękkie Syrop waniliowy: 500 ml wody 300 g cukru (u mnie 200 g) 1/2 laski drobno posiekanej wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego Sos czekoladowy: 100 g czekolady 100 ml mleka 1 łyżka śmietany 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 50 g zmielonych orzechów włoskich (u mnie mielone migdały) 300 g lodów waniliowych Przygotować syrop. Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie. Zalać wodą, dodać wanilię i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min, w miarę potrzeby syrop odszumowując. Czekoladę pokroić w małe kawałeczki i rozpuścić wraz z masłem na łaźni wodnej. Wymieszać, dodać cukier, mleko, śmietanę i orzechy. Ogrzewać dalej, ciągle mieszając, aż do granicy wrzenia. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple. Gruszki obrać, pozostawiając jedynie szeroki na 1 cm pas skorki przylegający do ogonka i sam ogonek. Usunąć z nich gniazda nasienne (od dolu). Ustawić w syropie pionowo gruszki tak, by nie stykały się ze sobą i gotować na bardzo małym ogniu 20 min. Zdjąć z ognia, ostudzić w syropie, po czym osączyć i schłodzić. Do pucharków nałożyć lody waniliowe i umieścić w nich zimne gruszki. W chwili podania polać gorącym sosem czekoladowym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gruszki piękna Helena
Bottom