Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Gruszki pikantne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1346822" data-attributes="member: 1024"><p><strong>GRUSZKI PIKANTNE </strong></p><p></p><p>autor przepisu - Piotr Adamczewski</p><p></p><p>Składniki:</p><p>1 kg twardych gruszek </p><p>chrzan </p><p>cynamon </p><p>gorczyca </p><p>biały pieprz w ziarnach (u mnie czarny lub kolorowy)</p><p>ziele angielskie </p><p>1,5 szklanki cukru </p><p>1 szklanka octu winnego </p><p>1 szklanka niegazowanej wody mineralnej</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na połówki i wypestkować. </p><p>Zetrzeć chrzan na grubej tarce. Zagotować ocet z wodą i przyprawami. Przestudzić zalewę i włożyć gruszki. Gotować na małym ogniu, aż się zeszklą. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć. </p><p></p><p></p><p></p><p>Polecam, bardzo fajny dodatek do mięs, pasztetów, serów i sałatek.</p><p>Wiele lat temu znalazłam ten przepis w necie bodajże na stronach Polityki, ale go teraz nie mogę odszukać, więc wklejam z domowej kopii.</p><p>Robię nieco inaczej - gruszki kroję w ćwiartki, a chrzan w plasterki. Marynaty nie studzę, tylko od razu wkładam do niej tyle gruszek, ile się zmieści i powoli doprowadzam do wrzenia. Przekładam do słoików i pasteryzuję 10 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1346822, member: 1024"] [B]GRUSZKI PIKANTNE [/B] autor przepisu - Piotr Adamczewski Składniki: 1 kg twardych gruszek chrzan cynamon gorczyca biały pieprz w ziarnach (u mnie czarny lub kolorowy) ziele angielskie 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu winnego 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej Wykonanie: Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na połówki i wypestkować. Zetrzeć chrzan na grubej tarce. Zagotować ocet z wodą i przyprawami. Przestudzić zalewę i włożyć gruszki. Gotować na małym ogniu, aż się zeszklą. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć. Polecam, bardzo fajny dodatek do mięs, pasztetów, serów i sałatek. Wiele lat temu znalazłam ten przepis w necie bodajże na stronach Polityki, ale go teraz nie mogę odszukać, więc wklejam z domowej kopii. Robię nieco inaczej - gruszki kroję w ćwiartki, a chrzan w plasterki. Marynaty nie studzę, tylko od razu wkładam do niej tyle gruszek, ile się zmieści i powoli doprowadzam do wrzenia. Przekładam do słoików i pasteryzuję 10 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Gruszki pikantne
Top
Bottom