Gruszki "Imperial"

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Ten wykwintny "cesarski" deser możemy przyrządzić tylko w czasie krótkiego sezonu truskawkowego. Natomiast gruszki weżmiemy z puszki, bo do sezonu gruszkowego jeszcze trochę czasu pozostało. Truskawki wybieramy raczej małe, ale za to dojrzałe i bez skazy. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje obliczone są dla 4 osób.
Składniki
8 połówek gruszek z puszki
25 dkg truskawek
łyżka koniaku
opakowanie lodów truskawkowych (powinno być 8 kulek)
1/2 szklanki śmietanki kremówki

Gruszki osączamy z zalewy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osączamy na sitku. Póżniej przekładamy je do szklanej lub porcelanowej miseczki i skrapiamy koniakiem, pozostawiając na 10 - 15 minut. Śmietankę ubijamy na sztywno.
W szklanych czarkach układamy po dwie połówki gruszek, wypełniamy je truskawkami, na truskawkach kładziemy po dwie kulki lodów, całość zaś ozdabiamy "czapeczką" ubitej śmietany i kilkoma malutkimi truskawkami.
Deser to typowo francuski, nadający się na wszystkie większe okazje, jeśli chodzi o efektowne słodkie zakończenie obiadu lub kolacji.
Dzisiaj bez kłopotu lody możemy kupić w każdym sklepie. Kiedy pierwszy raz robiłam ten deser, po lody chodziło się do cukierni z termosem. Dlatego przy tym przepisie podany jest też przepis na łatwe przyrządzenie lodów w domu. Zastanawiałam się czy warto go zamieszczać, ale może ktoś będzie chciał go wypróbować.
Składniki do zrobienia lodów: 1 surowe żółtko # 8 dkg cukru pudru # 30 dkg przetartych przez gęste sitko surowych truskawek # 1/2 szklanki śmietanki kremówki
Żółtko ucieramy na puch z połową cukru. Resztę cukru łączymy z przecierem truskawkowym. Obie masy (żółtkową i przecier z truskawek) łączymy z ubitą na sztywno śmietanką, po czym zamrażamy w zamrażalniku lodówki (nastawionym na najniższą temperaturę, ja dawałam -10 st.) przez 2 - 3 godziny. Tak przyrządzone lody są bardzo smaczne, ale pracochłonne. Dlatego zrobiłam je tylko raz, póżniej wolałam kupować w termosie. Ale to były dawne czasy, dzisiaj wystarczy wyjśc do najbliższego sklepu.
Z kupnymi, czy też zrobionymi własnoręcznie lodami, deser jest godny polecenia i wypróbowania.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy