Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gruszki "Imperial"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 858607" data-attributes="member: 10341"><p>Ten wykwintny &quot;cesarski&quot; deser możemy przyrządzić tylko w czasie krótkiego sezonu truskawkowego. Natomiast gruszki weżmiemy z puszki, bo do sezonu gruszkowego jeszcze trochę czasu pozostało. Truskawki wybieramy raczej małe, ale za to dojrzałe i bez skazy. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje obliczone są dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>8 połówek gruszek z puszki</p><p>25 dkg truskawek</p><p>łyżka koniaku</p><p>opakowanie lodów truskawkowych (powinno być 8 kulek)</p><p>1/2 szklanki śmietanki kremówki</p><p></p><p>Gruszki osączamy z zalewy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osączamy na sitku. Póżniej przekładamy je do szklanej lub porcelanowej miseczki i skrapiamy koniakiem, pozostawiając na 10 - 15 minut. Śmietankę ubijamy na sztywno. </p><p>W szklanych czarkach układamy po dwie połówki gruszek, wypełniamy je truskawkami, na truskawkach kładziemy po dwie kulki lodów, całość zaś ozdabiamy &quot;czapeczką&quot; ubitej śmietany i kilkoma malutkimi truskawkami. </p><p>Deser to typowo francuski, nadający się na wszystkie większe okazje, jeśli chodzi o efektowne słodkie zakończenie obiadu lub kolacji. </p><p>Dzisiaj bez kłopotu lody możemy kupić w każdym sklepie. Kiedy pierwszy raz robiłam ten deser, po lody chodziło się do cukierni z termosem. Dlatego przy tym przepisie podany jest też przepis na łatwe przyrządzenie lodów w domu. Zastanawiałam się czy warto go zamieszczać, ale może ktoś będzie chciał go wypróbować. </p><p><strong>Składniki do zrobienia lodów: 1 surowe żółtko # 8 dkg cukru pudru # 30 dkg przetartych przez gęste sitko surowych truskawek # 1/2 szklanki śmietanki kremówki</strong></p><p><strong></strong>Żółtko ucieramy na puch z połową cukru. Resztę cukru łączymy z przecierem truskawkowym. Obie masy (żółtkową i przecier z truskawek) łączymy z ubitą na sztywno śmietanką, po czym zamrażamy w zamrażalniku lodówki (nastawionym na najniższą temperaturę, ja dawałam -10 st.) przez 2 - 3 godziny. Tak przyrządzone lody są bardzo smaczne, ale pracochłonne. Dlatego zrobiłam je tylko raz, póżniej wolałam kupować w termosie. Ale to były dawne czasy, dzisiaj wystarczy wyjśc do najbliższego sklepu.</p><p>Z kupnymi, czy też zrobionymi własnoręcznie lodami, deser jest godny polecenia i wypróbowania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 858607, member: 10341"] Ten wykwintny "cesarski" deser możemy przyrządzić tylko w czasie krótkiego sezonu truskawkowego. Natomiast gruszki weżmiemy z puszki, bo do sezonu gruszkowego jeszcze trochę czasu pozostało. Truskawki wybieramy raczej małe, ale za to dojrzałe i bez skazy. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje obliczone są dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 8 połówek gruszek z puszki 25 dkg truskawek łyżka koniaku opakowanie lodów truskawkowych (powinno być 8 kulek) 1/2 szklanki śmietanki kremówki Gruszki osączamy z zalewy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osączamy na sitku. Póżniej przekładamy je do szklanej lub porcelanowej miseczki i skrapiamy koniakiem, pozostawiając na 10 - 15 minut. Śmietankę ubijamy na sztywno. W szklanych czarkach układamy po dwie połówki gruszek, wypełniamy je truskawkami, na truskawkach kładziemy po dwie kulki lodów, całość zaś ozdabiamy "czapeczką" ubitej śmietany i kilkoma malutkimi truskawkami. Deser to typowo francuski, nadający się na wszystkie większe okazje, jeśli chodzi o efektowne słodkie zakończenie obiadu lub kolacji. Dzisiaj bez kłopotu lody możemy kupić w każdym sklepie. Kiedy pierwszy raz robiłam ten deser, po lody chodziło się do cukierni z termosem. Dlatego przy tym przepisie podany jest też przepis na łatwe przyrządzenie lodów w domu. Zastanawiałam się czy warto go zamieszczać, ale może ktoś będzie chciał go wypróbować. [B]Składniki do zrobienia lodów: 1 surowe żółtko # 8 dkg cukru pudru # 30 dkg przetartych przez gęste sitko surowych truskawek # 1/2 szklanki śmietanki kremówki [/B]Żółtko ucieramy na puch z połową cukru. Resztę cukru łączymy z przecierem truskawkowym. Obie masy (żółtkową i przecier z truskawek) łączymy z ubitą na sztywno śmietanką, po czym zamrażamy w zamrażalniku lodówki (nastawionym na najniższą temperaturę, ja dawałam -10 st.) przez 2 - 3 godziny. Tak przyrządzone lody są bardzo smaczne, ale pracochłonne. Dlatego zrobiłam je tylko raz, póżniej wolałam kupować w termosie. Ale to były dawne czasy, dzisiaj wystarczy wyjśc do najbliższego sklepu. Z kupnymi, czy też zrobionymi własnoręcznie lodami, deser jest godny polecenia i wypróbowania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gruszki "Imperial"
Bottom