Gruszki w czerwonym winie

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Żródło "Smaki i aromaty".

Składniki dla 4 osób

4 twarde gruszki
1/2 l czerwonego wina (półwytrawnego)
laska cynomonu
3 ziarna ziela angielskiego
kawałek gałki muszkatołowej
2 gożdziki
1 limonka lub cytryna grubo obrana ze skórki i pokrojona w plasterki bez pestek
2 łyżki cukru
4 łyżki konfitury malinowej

Limonkę starannie umyć, pokroić w plasterki i włożyć do garnka. Zalać winem, wsypać cukier, dodać ziele angielskie, gałkę muszkatołową, cynamon i gożdziki. Gotować na średnim ogniu, aż syrop troche zgęstnieje.
W tym czasie obieramy gruszki, wydrążamy od dołu specjalnym nożykiem gniazda nasienne. Ogonki zostawiamy.
Gruszki ustawiamy pionowo, jedna obok drugiej w garnku odpowiedniej wielkości. Zalewamy przecedzonym przez sitko winem i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. Gruszki wyjmujemy i układamy na 4 talerzykach.
Wino, które zostało w garnku mieszamy z konfiturą malinową i podgrzewamy na dużym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Polać nim gruszki i podawać.
Lepsza do tego przepisu jest limonka, ma cienką skórkę, nie ma pestek i łagodniejszy smak niż cytryna. Kto nie ma własnej konfitury domowej roboty, może użyć kupnej ze sklepu.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy