Żródło "Smaki i aromaty".
Składniki dla 4 osób
4 twarde gruszki
1/2 l czerwonego wina (półwytrawnego)
laska cynomonu
3 ziarna ziela angielskiego
kawałek gałki muszkatołowej
2 gożdziki
1 limonka lub cytryna grubo obrana ze skórki i pokrojona w plasterki bez pestek
2 łyżki cukru
4 łyżki konfitury malinowej
Limonkę starannie umyć, pokroić w plasterki i włożyć do garnka. Zalać winem, wsypać cukier, dodać ziele angielskie, gałkę muszkatołową, cynamon i gożdziki. Gotować na średnim ogniu, aż syrop troche zgęstnieje.
W tym czasie obieramy gruszki, wydrążamy od dołu specjalnym nożykiem gniazda nasienne. Ogonki zostawiamy.
Gruszki ustawiamy pionowo, jedna obok drugiej w garnku odpowiedniej wielkości. Zalewamy przecedzonym przez sitko winem i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. Gruszki wyjmujemy i układamy na 4 talerzykach.
Wino, które zostało w garnku mieszamy z konfiturą malinową i podgrzewamy na dużym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Polać nim gruszki i podawać.
Lepsza do tego przepisu jest limonka, ma cienką skórkę, nie ma pestek i łagodniejszy smak niż cytryna. Kto nie ma własnej konfitury domowej roboty, może użyć kupnej ze sklepu.
Składniki dla 4 osób
4 twarde gruszki
1/2 l czerwonego wina (półwytrawnego)
laska cynomonu
3 ziarna ziela angielskiego
kawałek gałki muszkatołowej
2 gożdziki
1 limonka lub cytryna grubo obrana ze skórki i pokrojona w plasterki bez pestek
2 łyżki cukru
4 łyżki konfitury malinowej
Limonkę starannie umyć, pokroić w plasterki i włożyć do garnka. Zalać winem, wsypać cukier, dodać ziele angielskie, gałkę muszkatołową, cynamon i gożdziki. Gotować na średnim ogniu, aż syrop troche zgęstnieje.
W tym czasie obieramy gruszki, wydrążamy od dołu specjalnym nożykiem gniazda nasienne. Ogonki zostawiamy.
Gruszki ustawiamy pionowo, jedna obok drugiej w garnku odpowiedniej wielkości. Zalewamy przecedzonym przez sitko winem i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. Gruszki wyjmujemy i układamy na 4 talerzykach.
Wino, które zostało w garnku mieszamy z konfiturą malinową i podgrzewamy na dużym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Polać nim gruszki i podawać.
Lepsza do tego przepisu jest limonka, ma cienką skórkę, nie ma pestek i łagodniejszy smak niż cytryna. Kto nie ma własnej konfitury domowej roboty, może użyć kupnej ze sklepu.