Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gruszki w czerwonym winie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 746043" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło &quot;Smaki i aromaty&quot;.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki dla 4 osób</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">4 twarde gruszki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 l czerwonego wina (półwytrawnego)</span></p><p><span style="font-size: 26px">laska cynomonu</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 ziarna ziela angielskiego</span></p><p><span style="font-size: 26px">kawałek gałki muszkatołowej</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 gożdziki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 limonka lub cytryna grubo obrana ze skórki i pokrojona w plasterki bez pestek</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 łyżki konfitury malinowej</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Limonkę starannie umyć, pokroić w plasterki i włożyć do garnka. Zalać winem, wsypać cukier, dodać ziele angielskie, gałkę muszkatołową, cynamon i gożdziki. Gotować na średnim ogniu, aż syrop troche zgęstnieje.</span></p><p><span style="font-size: 26px">W tym czasie obieramy gruszki, wydrążamy od dołu specjalnym nożykiem gniazda nasienne. Ogonki zostawiamy.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Gruszki ustawiamy pionowo, jedna obok drugiej w garnku odpowiedniej wielkości. Zalewamy przecedzonym przez sitko winem i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. Gruszki wyjmujemy i układamy na 4 talerzykach.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Wino, które zostało w garnku mieszamy z konfiturą malinową i podgrzewamy na dużym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Polać nim gruszki i podawać.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Lepsza do tego przepisu jest limonka, ma cienką skórkę, nie ma pestek i łagodniejszy smak niż cytryna. Kto nie ma własnej konfitury domowej roboty, może użyć kupnej ze sklepu.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 746043, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło "Smaki i aromaty". [B]Składniki dla 4 osób[/B] 4 twarde gruszki 1/2 l czerwonego wina (półwytrawnego) laska cynomonu 3 ziarna ziela angielskiego kawałek gałki muszkatołowej 2 gożdziki 1 limonka lub cytryna grubo obrana ze skórki i pokrojona w plasterki bez pestek 2 łyżki cukru 4 łyżki konfitury malinowej Limonkę starannie umyć, pokroić w plasterki i włożyć do garnka. Zalać winem, wsypać cukier, dodać ziele angielskie, gałkę muszkatołową, cynamon i gożdziki. Gotować na średnim ogniu, aż syrop troche zgęstnieje. W tym czasie obieramy gruszki, wydrążamy od dołu specjalnym nożykiem gniazda nasienne. Ogonki zostawiamy. Gruszki ustawiamy pionowo, jedna obok drugiej w garnku odpowiedniej wielkości. Zalewamy przecedzonym przez sitko winem i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. Gruszki wyjmujemy i układamy na 4 talerzykach. Wino, które zostało w garnku mieszamy z konfiturą malinową i podgrzewamy na dużym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Polać nim gruszki i podawać. Lepsza do tego przepisu jest limonka, ma cienką skórkę, nie ma pestek i łagodniejszy smak niż cytryna. Kto nie ma własnej konfitury domowej roboty, może użyć kupnej ze sklepu. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gruszki w czerwonym winie
Top
Bottom