Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gruszki w czerwonym winie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 893104" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis na ten deser pochodzi z miesięcznika &quot;Moje Gotowanie&quot;. Ponieważ wszystkie składniki miałam w domu, zaraz go wypróbowałam. Doskonale nadaje się na zakończenie bardziej uroczystego obiadu. Ja zjadłam po codziennym obiedzie i smakował znakomicie. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>4 średnie twarde gruszki (z ogonkami)</p><p>cytryna</p><p>3/4 l czerwonego wina (brałam półwytrawne)</p><p>15 dkg cukru</p><p>laska cynamonu</p><p>4 orzechy włoskie</p><p></p><p>Gruszki obieramy, pozostawiając ogonki. Cytrynę kroimy w plasterki (usuwając pestki), wkładamy do garnka razem z winem, cukrem oraz cynamonem i doprowadzamy do zagotowania. Pozostawiamy na malutkim ogniu przez 10 minut. Laskę cynamonu i plasterki cytryny wyławiamy, a do wina wkładamy gruszki, układając je obok siebie. Powinny być całkowicie przykryte winem. Garnek przykrywamy i na słabym ogniu gotujemy je przez około 10 minut. Gruszki wyjmujemy z sosu i układamy na talerzach lub w pucharkach (ogonkami do góry). Wino nadal gotujemy ( na większym ogniu), aż powstanie dosyć gęsty syrop. Dodajemy orzechy przekrojone na połówki i gorącym sosem winno - orzechowym polewamy gruszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 893104, member: 10341"] Przepis na ten deser pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie". Ponieważ wszystkie składniki miałam w domu, zaraz go wypróbowałam. Doskonale nadaje się na zakończenie bardziej uroczystego obiadu. Ja zjadłam po codziennym obiedzie i smakował znakomicie. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]4 średnie twarde gruszki (z ogonkami) cytryna 3/4 l czerwonego wina (brałam półwytrawne) 15 dkg cukru laska cynamonu 4 orzechy włoskie Gruszki obieramy, pozostawiając ogonki. Cytrynę kroimy w plasterki (usuwając pestki), wkładamy do garnka razem z winem, cukrem oraz cynamonem i doprowadzamy do zagotowania. Pozostawiamy na malutkim ogniu przez 10 minut. Laskę cynamonu i plasterki cytryny wyławiamy, a do wina wkładamy gruszki, układając je obok siebie. Powinny być całkowicie przykryte winem. Garnek przykrywamy i na słabym ogniu gotujemy je przez około 10 minut. Gruszki wyjmujemy z sosu i układamy na talerzach lub w pucharkach (ogonkami do góry). Wino nadal gotujemy ( na większym ogniu), aż powstanie dosyć gęsty syrop. Dodajemy orzechy przekrojone na połówki i gorącym sosem winno - orzechowym polewamy gruszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gruszki w czerwonym winie
Top
Bottom