Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Gruszki w occie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="emzetka" data-source="post: 372248" data-attributes="member: 632"><p>Gruszki marynowane (w occie) - przepis z kuchni polskiej</p><p>1 kg twardych gruszek</p><p>3/4 szklanki octu</p><p>1 i 1/2 szklanki wody</p><p>15-20 dag cukru</p><p>kilka goździków</p><p>kawałek cynamownu i/lub umbiru (niekoniecznie)</p><p></p><p>Gruszki obrać, przeciąć na połowy, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do wody zakwaszonej 1 łyżką octu, aby nie ściemniały. Z wody i cukru ugotować syrop, na wrzący wrzucić gruszki i gotować, potrząsając od czasu do czasu rondlem. Kiedy gruszki zaczną się robić szkliste, dodać resztę octu i prrzyprawy, gotowac jeszcze 5 minut. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zalać syropem. Lekko zakręcać słoiki i pasteryzować 20 minut, dobrze zamknąć.</p><p></p><p></p><p>ps. robiłam takie gruszki dwa lata temu - i teraz sobie o nich przypomniałam - trzeba je odkurzyć - jeśli będą jeszcze dobre...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="emzetka, post: 372248, member: 632"] Gruszki marynowane (w occie) - przepis z kuchni polskiej 1 kg twardych gruszek 3/4 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody 15-20 dag cukru kilka goździków kawałek cynamownu i/lub umbiru (niekoniecznie) Gruszki obrać, przeciąć na połowy, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do wody zakwaszonej 1 łyżką octu, aby nie ściemniały. Z wody i cukru ugotować syrop, na wrzący wrzucić gruszki i gotować, potrząsając od czasu do czasu rondlem. Kiedy gruszki zaczną się robić szkliste, dodać resztę octu i prrzyprawy, gotowac jeszcze 5 minut. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zalać syropem. Lekko zakręcać słoiki i pasteryzować 20 minut, dobrze zamknąć. ps. robiłam takie gruszki dwa lata temu - i teraz sobie o nich przypomniałam - trzeba je odkurzyć - jeśli będą jeszcze dobre... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Gruszki w occie
Top
Bottom