Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Gruszki w zalewie octowej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1739448" data-attributes="member: 13254"><p>2 kg twardych gruszek, obranych, pokrojonych na ćwiartki (na etapie oczyszczania gruszki wrzucam do miski wodą i kwaskiem cytrynowym, żeby nie ciemniały)</p><p></p><p>Zalewa:</p><p></p><p>1/2 kg cukru</p><p>4 szklanki wody</p><p>1/2 szklanki octu 10%</p><p>1/8 łyżeczki soli</p><p>1/2 laski cynamonu</p><p>1-2 goździki</p><p></p><p></p><p>Najpierw gotuję wszystko poza octem aż do rozpuszczenia cukru, dodaję ocet, zagotowuję, wrzucam pokrojone na gruszki. Chwilę gotuję, w zasadzie do momentu aż zalewa znowu zawrze, bo nie lubię miękkich gruszek.</p><p>Przekładam do słoików, zalewam gorącą zalewą (cynamon i goździki wyrzucam), pasteryzuję w piekarniku.</p><p></p><p>Ostatnim razem zalewy wystarczyło mi na niemal 3 kg gruszek, wszystko zależy od wielkości słoików i tego jak ciasno upychamy gruszki.</p><p>[ATTACH]112188[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1739448, member: 13254"] 2 kg twardych gruszek, obranych, pokrojonych na ćwiartki (na etapie oczyszczania gruszki wrzucam do miski wodą i kwaskiem cytrynowym, żeby nie ciemniały) Zalewa: 1/2 kg cukru 4 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 1/8 łyżeczki soli 1/2 laski cynamonu 1-2 goździki Najpierw gotuję wszystko poza octem aż do rozpuszczenia cukru, dodaję ocet, zagotowuję, wrzucam pokrojone na gruszki. Chwilę gotuję, w zasadzie do momentu aż zalewa znowu zawrze, bo nie lubię miękkich gruszek. Przekładam do słoików, zalewam gorącą zalewą (cynamon i goździki wyrzucam), pasteryzuję w piekarniku. Ostatnim razem zalewy wystarczyło mi na niemal 3 kg gruszek, wszystko zależy od wielkości słoików i tego jak ciasno upychamy gruszki. [ATTACH alt="IMG_20240922_125341841.jpg"]112188[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Gruszki w zalewie octowej
Top
Bottom