Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Gruszki z serem gorgonzola*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 875646" data-attributes="member: 10341"><p>Musiałam rozmnożyć obiad, bo było więcej gości niż się spodziewałam. W domu miałam tylko gruszki w puszce, trochę sera gorgonzola i różne przyprawy. Wymyśliłam więc przystawkę, licząc po dwie połówki gruszek na osobę. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p></p><p>[ATTACH=full]43701[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>8 połówek gruszek</p><p>15 dkg sera gorgonzola lub innego pleśniowego</p><p>trochę mleka lub śmietanki</p><p>szczypta kminku (można opuścić)</p><p>papryka w proszku </p><p>łyżka brandy</p><p>garść płatków migdałowych</p><p></p><p>Przystawkę tę można przygotować i ze świeżych gruszek, tylko jeśli są twarde, należy je krótko obgotować w wodzie z łyżką cukru.Gruszki z puszki odcedzamy z zalewy i chwilę suszymy, żeby nie ociekały płynem.</p><p>Ser rozgniatamy z mlekiem (lub lepiej śmietanką), dodajemy po odrobinie przypraw i brandy. Masa powinna mieć konsystencję twarogu. Napełniamy nią szpryckę lub foliowy woreczek z uciętym rogiem i wyciskamy na gruszki. Na suchej patelni teflonowej rumienimy trochę płatki migdałowe i po ochłodzeniu posypujemy nimi gruszki. Podajemy do tostów z masłem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 875646, member: 10341"] Musiałam rozmnożyć obiad, bo było więcej gości niż się spodziewałam. W domu miałam tylko gruszki w puszce, trochę sera gorgonzola i różne przyprawy. Wymyśliłam więc przystawkę, licząc po dwie połówki gruszek na osobę. Podaję proporcje dla 4 osób. [ATTACH=full]43701[/ATTACH] [B]Składniki [/B]8 połówek gruszek 15 dkg sera gorgonzola lub innego pleśniowego trochę mleka lub śmietanki szczypta kminku (można opuścić) papryka w proszku łyżka brandy garść płatków migdałowych Przystawkę tę można przygotować i ze świeżych gruszek, tylko jeśli są twarde, należy je krótko obgotować w wodzie z łyżką cukru.Gruszki z puszki odcedzamy z zalewy i chwilę suszymy, żeby nie ociekały płynem. Ser rozgniatamy z mlekiem (lub lepiej śmietanką), dodajemy po odrobinie przypraw i brandy. Masa powinna mieć konsystencję twarogu. Napełniamy nią szpryckę lub foliowy woreczek z uciętym rogiem i wyciskamy na gruszki. Na suchej patelni teflonowej rumienimy trochę płatki migdałowe i po ochłodzeniu posypujemy nimi gruszki. Podajemy do tostów z masłem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Gruszki z serem gorgonzola*
Bottom