Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Gruszki zawinięte w boczek*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 745576" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło miesięcznik Kuchnia, wyd. Agora</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki dla 4 osób</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">4 jędrne, nieprzejrzałe gruszki</span></p><p><span style="font-size: 26px">8 cienkich plasterków wędzonego boczku</span></p><p><span style="font-size: 26px">20 dkg sera raclette lub mozarella ( ja używałam mozarelli)</span></p><p><span style="font-size: 26px">szklanka białego wina</span></p><p><span style="font-size: 26px">szklanka wody</span></p><p><span style="font-size: 26px">świeżo zmielony pieprz</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Gruszki obrać, zostawiając ogonki, następnie wydrążyć od spodu gniazda nasienne ( najłatwiej specjalnym podłużnym nożykiem do drążenia). Tak przygotowane gruszki zalać winem i wodą i obgotować przez 10 minut. Po tym czasie gruszki odcedzić, ostudzić i jeśli trzeba jeszcze powiększyć wydrążone otwory. Napełnić je serem i każdą gruszkę zawinąć w 2 plasterki boczku bez skórki. Odstające końcówki boczku można przyszpilić kawałkami wykałaczek. Gruszki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, oprószamy do smaku pieprzem i wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Boczek powinien sie lekko podpiec i ew.bardzo lekko zrumienić. Przed podaniem wykałaczki usuwamy.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 745576, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło miesięcznik Kuchnia, wyd. Agora [B]Składniki dla 4 osób[/B] 4 jędrne, nieprzejrzałe gruszki 8 cienkich plasterków wędzonego boczku 20 dkg sera raclette lub mozarella ( ja używałam mozarelli) szklanka białego wina szklanka wody świeżo zmielony pieprz Gruszki obrać, zostawiając ogonki, następnie wydrążyć od spodu gniazda nasienne ( najłatwiej specjalnym podłużnym nożykiem do drążenia). Tak przygotowane gruszki zalać winem i wodą i obgotować przez 10 minut. Po tym czasie gruszki odcedzić, ostudzić i jeśli trzeba jeszcze powiększyć wydrążone otwory. Napełnić je serem i każdą gruszkę zawinąć w 2 plasterki boczku bez skórki. Odstające końcówki boczku można przyszpilić kawałkami wykałaczek. Gruszki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, oprószamy do smaku pieprzem i wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Boczek powinien sie lekko podpiec i ew.bardzo lekko zrumienić. Przed podaniem wykałaczki usuwamy. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Gruszki zawinięte w boczek*
Top
Bottom