- Lut 1, 2006
- 786
- 0
- 0
przepis znaleziony na innym forum podany przez szelke, której Bardzo DZIĘKUJE za przepis na rewelacyjne, wcale nie trudne ciasto!!! Był to numer jeden w święta!!!
Torcik z gruszkami i musem czekoladowym
na biszkopt (zrób swój ulubiony lub z ponizszego przepisu):
3 jajka
80 g cukru
po 50 g mąki pszennej i ziemniaczanej
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka zmiksować z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody. Na to przesiać obie mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Białka ubić na
sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do ciasta, po czym delikatnie
wymieszać. Piec w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm w 200 stopniach
przez 20-25 minut.
gruszki i mus czekoladowy:
1 duża puszka gruszek lub 3 świeże gruszki
1 opakowanie galaretki gruszkowej (lub trochę żelatyny i cukru
200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
4 jajka (ew plus jedno białko extra)
60 g cukru pudru
200 g śmietany kremowej 30%
Gruszki odcedzić, pozostawiając płyn. Pokroić na ok. 1 cm plastry. Sok z
gruszek dopełnić wodą- płynu powinno być 250 ml. Z tego płynu przyrządzić
galaretkę i dodać ew. cukier wg. uznania. Ostudzić. Na ostudzone ciasto
wyłożyć gruszki i zalać je lekko tężejącą gruszkową galaretką.
Czekoladę rozpuścić, lekko przestudzić. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą
pasę, po czym stopniowo, cały czas miksując wlewać przestudzoną czekoladę- nie
może być gorąca, ale też nie może byc już całkiem chłodna. Osobno ubić na
sztywno białka i śmietanę. Dodać do masy i delikatnie, dokładnie wymieszać.
Mus czekoladowy wyłożyć na masę gruszkową, wstawić do lodówki aż zastygnie.
Ciasto można udekorować wiórkami czekolady.
Uwierzcie mi - a powiem nieskromnie bardzo - poezja.....
przepis skopiowałam ale zdjęcia są moje
naprawde może ciasto w moim wykonaniu nie wygląda zachęcająco ale w smaku jest wspaniałe!!!
Torcik z gruszkami i musem czekoladowym
na biszkopt (zrób swój ulubiony lub z ponizszego przepisu):
3 jajka
80 g cukru
po 50 g mąki pszennej i ziemniaczanej
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka zmiksować z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody. Na to przesiać obie mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Białka ubić na
sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do ciasta, po czym delikatnie
wymieszać. Piec w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm w 200 stopniach
przez 20-25 minut.
gruszki i mus czekoladowy:
1 duża puszka gruszek lub 3 świeże gruszki
1 opakowanie galaretki gruszkowej (lub trochę żelatyny i cukru
200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
4 jajka (ew plus jedno białko extra)
60 g cukru pudru
200 g śmietany kremowej 30%
Gruszki odcedzić, pozostawiając płyn. Pokroić na ok. 1 cm plastry. Sok z
gruszek dopełnić wodą- płynu powinno być 250 ml. Z tego płynu przyrządzić
galaretkę i dodać ew. cukier wg. uznania. Ostudzić. Na ostudzone ciasto
wyłożyć gruszki i zalać je lekko tężejącą gruszkową galaretką.
Czekoladę rozpuścić, lekko przestudzić. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą
pasę, po czym stopniowo, cały czas miksując wlewać przestudzoną czekoladę- nie
może być gorąca, ale też nie może byc już całkiem chłodna. Osobno ubić na
sztywno białka i śmietanę. Dodać do masy i delikatnie, dokładnie wymieszać.
Mus czekoladowy wyłożyć na masę gruszkową, wstawić do lodówki aż zastygnie.
Ciasto można udekorować wiórkami czekolady.
Uwierzcie mi - a powiem nieskromnie bardzo - poezja.....
przepis skopiowałam ale zdjęcia są moje



naprawde może ciasto w moim wykonaniu nie wygląda zachęcająco ale w smaku jest wspaniałe!!!