- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Bardzo smacznazupa o ciekawej nucie cynamonu. Na prawdę polecam.
1,25 litra wody
2 duże cebule
1/2 marchewki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 łyżka octu z czerwonego wina
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki cynamonu
sól do smaku
świeża kolendra ( ew. pietruszka)
koperek
1 żółtko
Cebule posiekać, usmażyć na maśle na lekko złoto. Dodać wrzącą wodę, startą na tarce marchewkę, cynamon, kolendrę i pieprz. Gotować 15 minut. Utrzeć zupę blenderem. W 2 łyżkach wody i 1 łyżce octu rozmieszać 2 łyżki mąki. Dodać do zupy. Wymieszać. Dodac kolendrę i koperek.
Trochę zupy odlać do miseczki, rozmieszać w niej żółtko. Dodać do zupy w garnku, mieszając. Nie gotować już.


1,25 litra wody
2 duże cebule
1/2 marchewki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 łyżka octu z czerwonego wina
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki cynamonu
sól do smaku
świeża kolendra ( ew. pietruszka)
koperek
1 żółtko
Cebule posiekać, usmażyć na maśle na lekko złoto. Dodać wrzącą wodę, startą na tarce marchewkę, cynamon, kolendrę i pieprz. Gotować 15 minut. Utrzeć zupę blenderem. W 2 łyżkach wody i 1 łyżce octu rozmieszać 2 łyżki mąki. Dodać do zupy. Wymieszać. Dodac kolendrę i koperek.
Trochę zupy odlać do miseczki, rozmieszać w niej żółtko. Dodać do zupy w garnku, mieszając. Nie gotować już.