Przepis znalazłam w Burdzie - Agencja Muza. Jest tam kilka pomysłów na grzanki, wybrałam ten , na podjęcie mojej przyjaciółki, jako niezobowiązującą przekąskę. Zrobiłam z połowy porcji, podaję cały przepis dla 4 osób.
Składniki
8 kromek pieczywa tostowego (ja brałam pszenne)
1 łyżka masła (w przepisie jest łyżeczka, ale to dla mnie za mało)
8 plasterków ementalera
8 plasterków gotowanej szynki
4 połówki gruszek z kompotu (z puszki)
2 łyżki smażonych borówek
trochę czarnego mielonego pieprzu
Pieczywo podpiec w tosterze. Jeśli ktoś nie ma tostera, można je zrumienić z obu stron na suchej teflonowej patelni. Po przestudzeniu posmarować masłem. Na wierzch położyć po plasterku szynki, a na nim po plastrze ementalera. Ułożyć na ruszcie piekarnika, podkładając pod ruszt blachę wyłożoną folią, żeby nie zabrudzić piekarnika. Wstawić do nagrzanego do 225 st. piekarnika i piec 7 - 8 minut, żeby ser tylko się stopił, a nie zarumienił, a grzanki dobrze zagrzały. W tym czasie podgrzać gruszki w kompocie. Układać po 2 grzanki, jedna na drugiej, na wierzch położyć połówkę gruszki wypełnioną borówkami. Posypać skąpo pieprzem i jeść na gorąco. Ja podałam do tego białe wino.
Niżej podaję drugą wersję tego dania, według mnie prostszą i może lepszą.
Składniki
8 kromek pieczywa tostowego (ja brałam pszenne)
1 łyżka masła (w przepisie jest łyżeczka, ale to dla mnie za mało)
8 plasterków ementalera
8 plasterków gotowanej szynki
4 połówki gruszek z kompotu (z puszki)
2 łyżki smażonych borówek
trochę czarnego mielonego pieprzu
Pieczywo podpiec w tosterze. Jeśli ktoś nie ma tostera, można je zrumienić z obu stron na suchej teflonowej patelni. Po przestudzeniu posmarować masłem. Na wierzch położyć po plasterku szynki, a na nim po plastrze ementalera. Ułożyć na ruszcie piekarnika, podkładając pod ruszt blachę wyłożoną folią, żeby nie zabrudzić piekarnika. Wstawić do nagrzanego do 225 st. piekarnika i piec 7 - 8 minut, żeby ser tylko się stopił, a nie zarumienił, a grzanki dobrze zagrzały. W tym czasie podgrzać gruszki w kompocie. Układać po 2 grzanki, jedna na drugiej, na wierzch położyć połówkę gruszki wypełnioną borówkami. Posypać skąpo pieprzem i jeść na gorąco. Ja podałam do tego białe wino.
Niżej podaję drugą wersję tego dania, według mnie prostszą i może lepszą.
Ostatnią edycję dokonał moderator: