Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Grzanki z serem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 936998" data-attributes="member: 10341"><p>To było dzisiaj moje drugie śniadanie, bo nie mogłam wytrzymać do kolacji, żeby spróbować smaku tych popularnych grzanek. Będę je robiła częściej, bo bardzo mi zasmakowały. Przepis pochodzi z książki &quot;Potrawy z różnych stron świata&quot; Macieja Halbańskiego. Proporcje dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>4 kromki bułki pszennej (wzięłam pieczywo pszenne tostowe)</p><p>płaska łyżka mąki</p><p>3 łyżki mleka</p><p>2 łyżki piwa</p><p>4 dkg masła</p><p>15 dkg sera cheddar</p><p>łyżeczka musztardy</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Stopić połowę masła, dodać mąkę i po lekkim jej zrumienieniu wlewamy mleko i stale mieszając zagotowujemy, aby powstała gęsta, gładka masa. Wówczas dodajemy piwo, utarty ser, musztardę, sól i pieprz do smaku. Znów zagotowujemy, żeby powstał gęsty krem. </p><p>Na pozostałym maśle podsmażamy kromki bułki, smarujemy je przygotowanym kremem, układamy na blasze i krótko zapiekamy w nagrzanym ( ja nagrzałam do 200 st.) piekarniku. Podajemy gorące. </p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 936998, member: 10341"] To było dzisiaj moje drugie śniadanie, bo nie mogłam wytrzymać do kolacji, żeby spróbować smaku tych popularnych grzanek. Będę je robiła częściej, bo bardzo mi zasmakowały. Przepis pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata" Macieja Halbańskiego. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 4 kromki bułki pszennej (wzięłam pieczywo pszenne tostowe) płaska łyżka mąki 3 łyżki mleka 2 łyżki piwa 4 dkg masła 15 dkg sera cheddar łyżeczka musztardy sól, pieprz Stopić połowę masła, dodać mąkę i po lekkim jej zrumienieniu wlewamy mleko i stale mieszając zagotowujemy, aby powstała gęsta, gładka masa. Wówczas dodajemy piwo, utarty ser, musztardę, sól i pieprz do smaku. Znów zagotowujemy, żeby powstał gęsty krem. Na pozostałym maśle podsmażamy kromki bułki, smarujemy je przygotowanym kremem, układamy na blasze i krótko zapiekamy w nagrzanym ( ja nagrzałam do 200 st.) piekarniku. Podajemy gorące. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Grzanki z serem*
Top
Bottom