Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Grzanki z zielonymi szparagami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 859936" data-attributes="member: 10341"><p>Szparagi możemy podawać na dziesiątki sposobów. Od polanych masłem z bułeczką, poprzez zapiekane, w sałatkach, a nawet na grzankach. Ta wersja jest wyjątkowo smaczna i godna polecenia. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Proporcje obliczone dla 4 osób. Przy okazji występuje mały problem, ponieważ szparagów potrzebujemy 75 dkg, a u nas, przynajmniej tu, gdzie ja mieszkam, sprzedają szparagi na pęczki po 0,5 kg. Ale &quot;nadwyżkę&quot; bez trudu zjadłam właśnie z masłem i bułeczką. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>75 dkg zielonych szparagów</p><p>4 jajka</p><p>2 łyżki octu</p><p>3 łyżeczki jasnego sosu Knorra w proszku</p><p>7 dkg masła</p><p>1/2 szklanki śmietanki kremówki</p><p>mielony biały pieprz</p><p>szczypta gałki muszkatołowej</p><p>trochę cukru</p><p>4 kromki jasnego pieczywa tostowego</p><p>ew. 2 plasterki surowej szynki</p><p></p><p>Szparagom odłamujemy albo odcinamy zdrewniałe końcówki, obieramy od dołu do 1/3 wysokości i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 15 minut. Jajka wbijamy pojedynczo do filiżanki, wlewamy na wrzącą wodę z octem w szerokim, płaskim rondlu i pozostawiamy je przez 5 minut nie gotując. Sos w proszku mieszamy dokładnie z 1/2 szklanki wywaru ze szparagów, dodajemy masło i ubitą śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W tosterze pieczemy grzanki, na każdej układamy gorące szparagi, na szparagach wyjęte ostrożnie łyżką cedzakową jajka i polewamy sosem. Można ozdobić paskami surowej szynki. Ja podałam te grzanki jako ciepłą przystawkę i w tej roli sprawdziły się znakomicie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 859936, member: 10341"] Szparagi możemy podawać na dziesiątki sposobów. Od polanych masłem z bułeczką, poprzez zapiekane, w sałatkach, a nawet na grzankach. Ta wersja jest wyjątkowo smaczna i godna polecenia. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Proporcje obliczone dla 4 osób. Przy okazji występuje mały problem, ponieważ szparagów potrzebujemy 75 dkg, a u nas, przynajmniej tu, gdzie ja mieszkam, sprzedają szparagi na pęczki po 0,5 kg. Ale "nadwyżkę" bez trudu zjadłam właśnie z masłem i bułeczką. [B]Składniki[/B] 75 dkg zielonych szparagów 4 jajka 2 łyżki octu 3 łyżeczki jasnego sosu Knorra w proszku 7 dkg masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki mielony biały pieprz szczypta gałki muszkatołowej trochę cukru 4 kromki jasnego pieczywa tostowego ew. 2 plasterki surowej szynki Szparagom odłamujemy albo odcinamy zdrewniałe końcówki, obieramy od dołu do 1/3 wysokości i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 15 minut. Jajka wbijamy pojedynczo do filiżanki, wlewamy na wrzącą wodę z octem w szerokim, płaskim rondlu i pozostawiamy je przez 5 minut nie gotując. Sos w proszku mieszamy dokładnie z 1/2 szklanki wywaru ze szparagów, dodajemy masło i ubitą śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W tosterze pieczemy grzanki, na każdej układamy gorące szparagi, na szparagach wyjęte ostrożnie łyżką cedzakową jajka i polewamy sosem. Można ozdobić paskami surowej szynki. Ja podałam te grzanki jako ciepłą przystawkę i w tej roli sprawdziły się znakomicie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Grzanki z zielonymi szparagami*
Top
Bottom