Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Grzebyki lub rogaliki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 933630" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]48546[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>* 700 g mąki</p><p>* 40 - 50 g drożdży</p><p>* 250 ml gęstej śmietany (18%)</p><p>* 3 żółtka</p><p>* 200 g margaryny</p><p>* 100 g smalcu</p><p>* 1,5 - 2 łyżki cukru</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p>* woreczki śniadaniowe do wyrastania ciasta</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki i znów dokładnie wymieszać a następnie odstawić do wyrośnięcia.</p><p>Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać margarynę i smalec , i wszystko razem posiekać na &quot;kaszę&quot;. Dodać śmietanę i żółtka oraz wyrośnięte drożdże. Szybko (aby tłuszcz nam się nie zaczął rozpuszczać) zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. </p><p>Ciasto podzielić na 4 (można i na mniej) porcje, które wkładamy do 4 woreczków śniadaniowych. Staramy się wygnieść powietrze z woreczka, który zawiązujemy następnie na samym brzegu i wkładamy woreczki do lodówki na około 2 godziny. Ciasto w woreczkach będzie popękane a same woreczki zrobią się nadmuchane.</p><p>Ciasto możemy wyjąć teraz już na blat, rozwałkować dość cienko (ok. 3 mm) i zacząć robić rogaliki , grzebyki lub inne jeszcze formy. </p><p>Przy wałkowaniu i formowaniu, staramy się jak najmniej podsypywać mąką (ciasto raczej się nie klei)</p><p>Ja nadziewałam swoje masą makową.</p><p>Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni (w termoobiegu ustawiłam 175 stopni). </p><p>Pieczemy ok. 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. </p><p>Wierzchu rogalików niczym nie smarujemy przed pieczeniem, bo ciasto i tak wychodzi nam z wierzchu chrupiące </p><p></p><p>[ATTACH=full]48544[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]48545[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 933630, member: 4258"] [ATTACH=full]48546[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] * 700 g mąki * 40 - 50 g drożdży * 250 ml gęstej śmietany (18%) * 3 żółtka * 200 g margaryny * 100 g smalcu * 1,5 - 2 łyżki cukru * szczypta soli * woreczki śniadaniowe do wyrastania ciasta Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki i znów dokładnie wymieszać a następnie odstawić do wyrośnięcia. Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać margarynę i smalec , i wszystko razem posiekać na "kaszę". Dodać śmietanę i żółtka oraz wyrośnięte drożdże. Szybko (aby tłuszcz nam się nie zaczął rozpuszczać) zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 (można i na mniej) porcje, które wkładamy do 4 woreczków śniadaniowych. Staramy się wygnieść powietrze z woreczka, który zawiązujemy następnie na samym brzegu i wkładamy woreczki do lodówki na około 2 godziny. Ciasto w woreczkach będzie popękane a same woreczki zrobią się nadmuchane. Ciasto możemy wyjąć teraz już na blat, rozwałkować dość cienko (ok. 3 mm) i zacząć robić rogaliki , grzebyki lub inne jeszcze formy. Przy wałkowaniu i formowaniu, staramy się jak najmniej podsypywać mąką (ciasto raczej się nie klei) Ja nadziewałam swoje masą makową. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni (w termoobiegu ustawiłam 175 stopni). Pieczemy ok. 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Wierzchu rogalików niczym nie smarujemy przed pieczeniem, bo ciasto i tak wychodzi nam z wierzchu chrupiące [ATTACH=full]48544[/ATTACH] [ATTACH=full]48545[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Grzebyki lub rogaliki
Bottom