Grzybowa Soljanka

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
a ja nadal w kuchni rosyjskiej
mniam.gif

a ta zupa jest rewelacyjna tu można zobaczyć ,że jest też piękna u Tatter
przepis jak wspomniałam jest Tatter z jej blogu Palce lizać
cytuje Tatter,bo robiłam identycznie tylko dodałam pod koniec gotowanie 2 garstki ugotowanych domowych łazanek

Grzybowa Soljanka

50g masła
2 cebule, posiekane
450g mieszanych świeżych pieczarek
1.2 litra warzywnego wywaru
4 łyżeczki pomidorowego puree
2 ogórki konserwowe
1 ziele angielskie
1 czubata łyżka kaparów ze solnej zalewy
szczypta soli
6 ziaren pieprzu, zgniecionych grubo w moździerzu

zielona pietruszka

pikle (np. korniszony, kapary, oliwki)

W garnku roztopiłam masło, dodałam cebulkę, smażyłam 10 minut, dodałam grzyby i smażyłam ok. 5 minut. Gdy cala woda wyparowała, do garnka wlałam wywar, doprowadziłam do wrzenia, zmniejszyłam ogień i na maleńkim, gotowałam pól godziny.

W miseczce rozprowadziłam puree kilkom łyżkami wywaru, dodałam mieszaninę do zupy, wraz z pokrojonym w kostkę konserwowym ogórkiem, kaparami, zielem, sola i ziarnami pieprzu. Goto walam jeszcze 10 minut. Podałam z zielona pietruszka, piklami i chlebem.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Bardzo się cieszę, że wstawiłaś ten apetyczny tatterowy przepis. Już go lecę dodać do listy rosyjskich smakołyków.
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Margot, odpowiedz proszę, bo chcę zrobić te zupę, co to są mieszane świeże pieczarki i czy pomidorowe puree to przecier pomidorowy, bo chyba nie koncentrat. Będę wdzięczna za w miarę szybką odpowiedż. Mam wszystkie składniki i zrobiłabym ją dzisiaj na obiad - mam gości.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Seniorko -ja dałam 1 rodzaj pieczarek ,czasami bywa tez taki brazowy rodzaj pieczarek ,ale w sklepach jak na złość nie było
a jeśli chodzi o te pomidory to dałam taki przecier?z kartonika Pudliszki -on jest rzadszy i mniej pomidorowy niż te słoikowe czy z puszek

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy