- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
a ja nadal w kuchni rosyjskiej
a ta zupa jest rewelacyjna tu można zobaczyć ,że jest też piękna u Tatter
przepis jak wspomniałam jest Tatter z jej blogu Palce lizać
cytuje Tatter,bo robiłam identycznie tylko dodałam pod koniec gotowanie 2 garstki ugotowanych domowych łazanek
Grzybowa Soljanka
50g masła
2 cebule, posiekane
450g mieszanych świeżych pieczarek
1.2 litra warzywnego wywaru
4 łyżeczki pomidorowego puree
2 ogórki konserwowe
1 ziele angielskie
1 czubata łyżka kaparów ze solnej zalewy
szczypta soli
6 ziaren pieprzu, zgniecionych grubo w moździerzu
zielona pietruszka
pikle (np. korniszony, kapary, oliwki)
W garnku roztopiłam masło, dodałam cebulkę, smażyłam 10 minut, dodałam grzyby i smażyłam ok. 5 minut. Gdy cala woda wyparowała, do garnka wlałam wywar, doprowadziłam do wrzenia, zmniejszyłam ogień i na maleńkim, gotowałam pól godziny.
W miseczce rozprowadziłam puree kilkom łyżkami wywaru, dodałam mieszaninę do zupy, wraz z pokrojonym w kostkę konserwowym ogórkiem, kaparami, zielem, sola i ziarnami pieprzu. Goto walam jeszcze 10 minut. Podałam z zielona pietruszka, piklami i chlebem.

a ta zupa jest rewelacyjna tu można zobaczyć ,że jest też piękna u Tatter
przepis jak wspomniałam jest Tatter z jej blogu Palce lizać
cytuje Tatter,bo robiłam identycznie tylko dodałam pod koniec gotowanie 2 garstki ugotowanych domowych łazanek
Grzybowa Soljanka
50g masła
2 cebule, posiekane
450g mieszanych świeżych pieczarek
1.2 litra warzywnego wywaru
4 łyżeczki pomidorowego puree
2 ogórki konserwowe
1 ziele angielskie
1 czubata łyżka kaparów ze solnej zalewy
szczypta soli
6 ziaren pieprzu, zgniecionych grubo w moździerzu
zielona pietruszka
pikle (np. korniszony, kapary, oliwki)
W garnku roztopiłam masło, dodałam cebulkę, smażyłam 10 minut, dodałam grzyby i smażyłam ok. 5 minut. Gdy cala woda wyparowała, do garnka wlałam wywar, doprowadziłam do wrzenia, zmniejszyłam ogień i na maleńkim, gotowałam pól godziny.
W miseczce rozprowadziłam puree kilkom łyżkami wywaru, dodałam mieszaninę do zupy, wraz z pokrojonym w kostkę konserwowym ogórkiem, kaparami, zielem, sola i ziarnami pieprzu. Goto walam jeszcze 10 minut. Podałam z zielona pietruszka, piklami i chlebem.