Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
grzybowa zupa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 888312" data-attributes="member: 2354"><p>Zypa z swiezych grzybow</p><p>po 15 dkg. wagowo lub po szklance objetosciowo</p><p>grzyby shiitake</p><p>grzyby portobello</p><p>grzyby cremini</p><p>1 lyzka oliwy extra virgin</p><p>1/4 kg. masla</p><p>1 szklanka posiekanej cebuli</p><p>1 posiekana marchewka</p><p>1 swieza galazka tymianku w calosci i listki z jednaej galazki posiekane</p><p>koszer sol, swiezo mielony pieprz</p><p>2 szklanki posiekanych porow, m.w. 2 pory</p><p>1/4 szklanki maki</p><p>1 szkl. bialego wytrawnego wina</p><p>1 szkl. smietanki pol/pol</p><p>1 szkl. pelnej smietanki</p><p>troche posiekanej naci pietruszki</p><p>Wykonanie</p><p>grzybki oczyscic ocierajac papierem kuchennym, NIE pod woda!!!. Odciac ogonki i pokroic je. Kapelusze pokroic na 1 cm. i odstawic.</p><p>Rozgrzac 1 lyzke oliwy extra virgin i 1 lyzke masla w garnku o grubym dnie, dodac posiekane ogonki grzybow, posiekana cebule, marchewke i galazki tymianku, 1 lyzeczke soli, pol lyzeczki swiezo mielonego pieprzu i dusic na srednim ogniu 10-15 min. Dolac 6 szklanek wody, zagotowac i gotowac bez pokrywki na malym ogniu do zredukowania plynu, pol godz. Odcedzic zachowujac plyn, ktorego powinno byc 4,5 szklanki, jesli mniej, nalezy dolac wody.</p><p>W miedzyczasie w innym duzym garnku rozgrzac 1/4 kostki masla i dodac pokrojone pory. Dusic 15-20 min. na malym ogniu do zaszklenia. Dodac pokrojone kapelusze grzybow i dusic jeszcze 10 min. Posypac maka, wymieszac i dusic minute. Dodac wino, dusic minute mieszajac drewniana lyzka zeby wyluzowac czastki z dna garnka. Dolac wywar z grzybow, posiekany tymianek, 1,5 lyzeczki soli i 1 lyzeczkie pieprzu, zagotowac. Gotowac na malym ogniu 15 minut. Dodac smietanke pol na pol, pelna smietanke, natke pietruszki, doprawic sola i pieprzem do smaku, podgrzac ale nie do zagowania. Podawac goraca zupe w miseczkach.</p><p></p><p>Zupe mozna tez gotowac tylko z jednego gatunku swiezych grzybow jesli nie ma innych, tez bedzie dobra.</p><p>Przepis szefa Iny Garten (bosonogiej kontessy) swego czasu szefowej w Bialym Domu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 888312, member: 2354"] Zypa z swiezych grzybow po 15 dkg. wagowo lub po szklance objetosciowo grzyby shiitake grzyby portobello grzyby cremini 1 lyzka oliwy extra virgin 1/4 kg. masla 1 szklanka posiekanej cebuli 1 posiekana marchewka 1 swieza galazka tymianku w calosci i listki z jednaej galazki posiekane koszer sol, swiezo mielony pieprz 2 szklanki posiekanych porow, m.w. 2 pory 1/4 szklanki maki 1 szkl. bialego wytrawnego wina 1 szkl. smietanki pol/pol 1 szkl. pelnej smietanki troche posiekanej naci pietruszki Wykonanie grzybki oczyscic ocierajac papierem kuchennym, NIE pod woda!!!. Odciac ogonki i pokroic je. Kapelusze pokroic na 1 cm. i odstawic. Rozgrzac 1 lyzke oliwy extra virgin i 1 lyzke masla w garnku o grubym dnie, dodac posiekane ogonki grzybow, posiekana cebule, marchewke i galazki tymianku, 1 lyzeczke soli, pol lyzeczki swiezo mielonego pieprzu i dusic na srednim ogniu 10-15 min. Dolac 6 szklanek wody, zagotowac i gotowac bez pokrywki na malym ogniu do zredukowania plynu, pol godz. Odcedzic zachowujac plyn, ktorego powinno byc 4,5 szklanki, jesli mniej, nalezy dolac wody. W miedzyczasie w innym duzym garnku rozgrzac 1/4 kostki masla i dodac pokrojone pory. Dusic 15-20 min. na malym ogniu do zaszklenia. Dodac pokrojone kapelusze grzybow i dusic jeszcze 10 min. Posypac maka, wymieszac i dusic minute. Dodac wino, dusic minute mieszajac drewniana lyzka zeby wyluzowac czastki z dna garnka. Dolac wywar z grzybow, posiekany tymianek, 1,5 lyzeczki soli i 1 lyzeczkie pieprzu, zagotowac. Gotowac na malym ogniu 15 minut. Dodac smietanke pol na pol, pelna smietanke, natke pietruszki, doprawic sola i pieprzem do smaku, podgrzac ale nie do zagowania. Podawac goraca zupe w miseczkach. Zupe mozna tez gotowac tylko z jednego gatunku swiezych grzybow jesli nie ma innych, tez bedzie dobra. Przepis szefa Iny Garten (bosonogiej kontessy) swego czasu szefowej w Bialym Domu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
grzybowa zupa
Top
Bottom