Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Grzybowniczki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1480755" data-attributes="member: 422"><p>Przepis z książeczki 'Przysmaki z Borów Tucholskich'.</p><p></p><p>Ciasto: </p><p></p><p>1/2 kg mąki </p><p>1/4 l mleka </p><p>1 jajko </p><p>5 dag drożdży </p><p>1 płaska łyżeczka soli </p><p>3 łyżki cukru </p><p>10 dag margaryny (dałam masło)</p><p>3-4 łyżki kwaśnej śmietany</p><p></p><p> Farsz:</p><p>1/2 kg świeżych grzybów</p><p> 5 dag grzybów suszonych</p><p>mleko do namoczenia grzybów</p><p>3-4 cebule</p><p>1 jajko</p><p>bułka tarta</p><p></p><p>- zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki, odstawić do wyrośnięcia,</p><p>- grzyby suszone namoczyć kilka godzin przed robieniem bułeczek w mleku,</p><p>- odlać mleko, dodać grzyby świeże i wodę, obgotować,</p><p>- odcedzić i wycisnąć, zemleć,</p><p>- połączyć z drobno posiekaną i podsmażoną cebulą, doprawić solą i pieprzem,</p><p>- formować bułeczki, nadziać farszem, posmarować jajkiem, piec na złoto.</p><p></p><p>Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, musiałam dodać kilka łyżek mąki, bo ciasto było zbyt lejące się. Piekłam w 180 stopniach.</p><p></p><p>Ciasto świetne, ale za słodkie, nie wiem, może to cecha wypieków borowiackich. Zrobię na pewno raz jeszcze, ale dam łyżkę cukru, nie trzy. </p><p>Nie posmarowałam jajkiem, bo lubię, kiedy bułeczki mają mączysty i szorstki wierzch.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86314[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Przepraszam za jakość foty, ale robiłam przy świetle lampy górnej i komórką, bo mój aparat ciągle nieczynny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1480755, member: 422"] Przepis z książeczki 'Przysmaki z Borów Tucholskich'. Ciasto: 1/2 kg mąki 1/4 l mleka 1 jajko 5 dag drożdży 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki cukru 10 dag margaryny (dałam masło) 3-4 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg świeżych grzybów 5 dag grzybów suszonych mleko do namoczenia grzybów 3-4 cebule 1 jajko bułka tarta - zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki, odstawić do wyrośnięcia, - grzyby suszone namoczyć kilka godzin przed robieniem bułeczek w mleku, - odlać mleko, dodać grzyby świeże i wodę, obgotować, - odcedzić i wycisnąć, zemleć, - połączyć z drobno posiekaną i podsmażoną cebulą, doprawić solą i pieprzem, - formować bułeczki, nadziać farszem, posmarować jajkiem, piec na złoto. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, musiałam dodać kilka łyżek mąki, bo ciasto było zbyt lejące się. Piekłam w 180 stopniach. Ciasto świetne, ale za słodkie, nie wiem, może to cecha wypieków borowiackich. Zrobię na pewno raz jeszcze, ale dam łyżkę cukru, nie trzy. Nie posmarowałam jajkiem, bo lubię, kiedy bułeczki mają mączysty i szorstki wierzch. [ATTACH=full]86314[/ATTACH] Przepraszam za jakość foty, ale robiłam przy świetle lampy górnej i komórką, bo mój aparat ciągle nieczynny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Grzybowniczki*
Top
Bottom