Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Grzyby pasteryzowane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 745120" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">Do pasteryzowania nadają się grzyby sitaki, jak borowiki, podgrzybki i maślaki. Nie próbowaliśmy pasteryzować grzybów z blaszkami pod spodem kapeluszy. Każdy gatunek grzybów przetwarza się oddzielnie.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"><strong>Składniki</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">grzyby</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">woda</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">sól</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">Grzyby oczyścić, maślaki obrać ze skórki, dokładnie umyć i pokroić w kawałki, jakie nam odpowiadają do duszenia. W garnku zagotować wodę, na wrzącą wrzucić przygotowane grzyby i na dość silnym ogniu gotować około 10 minut. Po tym czasie grzyby dokładnie odcedzić, a wodę wylać. Następnie przełożyć grzyby do garnka, zalać wrzątkiem tak, żeby tylko grzyby przykrył, posolić do smaku i gotować na niewielkim ogniu 15 minut. Póżniej, wraz z wodą, w której się gotowały, przełożyć do wyparzonych słoików, uważając żeby wody było tylko równo z grzybami. Słoiki zakręcić nakrętkami i pasteryzować 20 - 30 minut. Po ochłodzeniu sprawdzić czy wszystkie słoiki są zamknięte. Jeśli któryś nie zamknął się, nie pasteryzować drugi raz, tylko zużyć na bieżąco. Resztę słoików, które się zamknęły, można dla pewności pasteryzować ponownie następnego dnia. A póżniej, po ochłodzeniu, wynieść do piwnicy, spizarni, itp.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">Pózniej, najlepiej zimą, zeszklić na maśle drobno pokrojoną cebulkę, dołożyć grzyby ze słoika, odlewając nadmiar wody, popieprzyć, dodać śmietany, jeśli trzeba uzupełnić smak solą i podawać z ziemniakami z koperkiem , dodawać do zup, sosów itp.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">Przepis ten zainteresuje przede wszystkim tych, którzy mają dużo własnych grzybów, bo kupowanie ich w tym celu na bazarze, gdzie często połowa jest robaczywa, zupełnie się nie opłaca.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">W taki sposób pasteryzował grzyby mój Ojciec, po wyjątkowo udanym grzybobraniu, a ja mu w tym pomagałam, zabierając do własnego domu spory zapas na zimę.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 745120, member: 10341"] [SIZE=10][FONT=Arial]Do pasteryzowania nadają się grzyby sitaki, jak borowiki, podgrzybki i maślaki. Nie próbowaliśmy pasteryzować grzybów z blaszkami pod spodem kapeluszy. Każdy gatunek grzybów przetwarza się oddzielnie. [B]Składniki[/B] grzyby woda sól Grzyby oczyścić, maślaki obrać ze skórki, dokładnie umyć i pokroić w kawałki, jakie nam odpowiadają do duszenia. W garnku zagotować wodę, na wrzącą wrzucić przygotowane grzyby i na dość silnym ogniu gotować około 10 minut. Po tym czasie grzyby dokładnie odcedzić, a wodę wylać. Następnie przełożyć grzyby do garnka, zalać wrzątkiem tak, żeby tylko grzyby przykrył, posolić do smaku i gotować na niewielkim ogniu 15 minut. Póżniej, wraz z wodą, w której się gotowały, przełożyć do wyparzonych słoików, uważając żeby wody było tylko równo z grzybami. Słoiki zakręcić nakrętkami i pasteryzować 20 - 30 minut. Po ochłodzeniu sprawdzić czy wszystkie słoiki są zamknięte. Jeśli któryś nie zamknął się, nie pasteryzować drugi raz, tylko zużyć na bieżąco. Resztę słoików, które się zamknęły, można dla pewności pasteryzować ponownie następnego dnia. A póżniej, po ochłodzeniu, wynieść do piwnicy, spizarni, itp. Pózniej, najlepiej zimą, zeszklić na maśle drobno pokrojoną cebulkę, dołożyć grzyby ze słoika, odlewając nadmiar wody, popieprzyć, dodać śmietany, jeśli trzeba uzupełnić smak solą i podawać z ziemniakami z koperkiem , dodawać do zup, sosów itp. Przepis ten zainteresuje przede wszystkim tych, którzy mają dużo własnych grzybów, bo kupowanie ich w tym celu na bazarze, gdzie często połowa jest robaczywa, zupełnie się nie opłaca. W taki sposób pasteryzował grzyby mój Ojciec, po wyjątkowo udanym grzybobraniu, a ja mu w tym pomagałam, zabierając do własnego domu spory zapas na zimę. [/FONT] [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Grzyby pasteryzowane
Top
Bottom