- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Grzyby po marokańsku
(Przepis zaczerpnięty z BBC food)
Składniki:
- 1 czerwona cebula pokrojona w półtalarki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 300g grzybów pokrojonych w ćwiartki
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 1 puszka ciecierzycy (410g) odsączonej z zalewy
- 1 łyżeczka miodu
- 175g kaszki kus kus
- 50g moreli suszonych (można pominąć)
- pieprz, sól do smaku
- garść drobno pokrojonej natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do miękkości przez ok. 6 minut. Dodać cynamon i kumin, smażyć kolejną minutę, mieszając. Po tym czasie dodać grzyby, a po 2 min. pomidory, ciecierzycę i miód. Doprawić solą I pieprzem do smaku, gotować 6-8 min.
W międzyczasie przygotować kus kus: wymieszać go z dość drobno pokrojonymi morelami I szczyptą soli w przyszykowanej wcześniej misce. Zalać wrzątkiem (w ilości 250ml), zamieszać i przykryć na ok. 7min.
Danie podawać posypane natką pietruszki. Smacznego!
Przepis niestety bez zdjęcia, bo nie spodziewałam się, że wzbudzi zainteresowanie- przy najbliższej możliwej okazji na pewno je zamieszczę.
(Przepis zaczerpnięty z BBC food)
Składniki:
- 1 czerwona cebula pokrojona w półtalarki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 300g grzybów pokrojonych w ćwiartki
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 1 puszka ciecierzycy (410g) odsączonej z zalewy
- 1 łyżeczka miodu
- 175g kaszki kus kus
- 50g moreli suszonych (można pominąć)
- pieprz, sól do smaku
- garść drobno pokrojonej natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do miękkości przez ok. 6 minut. Dodać cynamon i kumin, smażyć kolejną minutę, mieszając. Po tym czasie dodać grzyby, a po 2 min. pomidory, ciecierzycę i miód. Doprawić solą I pieprzem do smaku, gotować 6-8 min.
W międzyczasie przygotować kus kus: wymieszać go z dość drobno pokrojonymi morelami I szczyptą soli w przyszykowanej wcześniej misce. Zalać wrzątkiem (w ilości 250ml), zamieszać i przykryć na ok. 7min.
Danie podawać posypane natką pietruszki. Smacznego!

Przepis niestety bez zdjęcia, bo nie spodziewałam się, że wzbudzi zainteresowanie- przy najbliższej możliwej okazji na pewno je zamieszczę.