Grzyby po marokańsku

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Grzyby po marokańsku
(Przepis zaczerpnięty z BBC food)

Składniki:
- 1 czerwona cebula pokrojona w półtalarki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 300g grzybów pokrojonych w ćwiartki
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 1 puszka ciecierzycy (410g) odsączonej z zalewy
- 1 łyżeczka miodu
- 175g kaszki kus kus
- 50g moreli suszonych (można pominąć)
- pieprz, sól do smaku
- garść drobno pokrojonej natki pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do miękkości przez ok. 6 minut. Dodać cynamon i kumin, smażyć kolejną minutę, mieszając. Po tym czasie dodać grzyby, a po 2 min. pomidory, ciecierzycę i miód. Doprawić solą I pieprzem do smaku, gotować 6-8 min.
W międzyczasie przygotować kus kus: wymieszać go z dość drobno pokrojonymi morelami I szczyptą soli w przyszykowanej wcześniej misce. Zalać wrzątkiem (w ilości 250ml), zamieszać i przykryć na ok. 7min.
Danie podawać posypane natką pietruszki. Smacznego!
cook.gif


Przepis niestety bez zdjęcia, bo nie spodziewałam się, że wzbudzi zainteresowanie- przy najbliższej możliwej okazji na pewno je zamieszczę.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy