Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Grzyby w winie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1343878" data-attributes="member: 422"><p>1/2 - 1 kg świeżych grzybów leśnych lub pieczarek</p><p>sok z cytryny</p><p>posiekana cebula (jedna lub dwie)</p><p>1/2 - 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina</p><p>zielona pietruszka</p><p>sól pieprz</p><p>oliwa</p><p></p><p>- wymyte i pokrojone grzyby skropić sokiem z cytryny</p><p>- wrzucić grzyby na rozgrzaną oliwę, smażyć na średnim ogniu, aż wyparuje woda, dodać cebulę, smażyć na złoty kolor,</p><p>- wlać wino, doprawić, wsypać posiekaną pietruszkę, dusić kilka minut,</p><p>- wystudzić, włożyć do lodówki na godzinę, podawać na zimno</p><p></p><p></p><p>Grzyby pyszne. Znakomicie im zrobiła cytryna, wino też, no dla mnie bomba. Ze4 zmian, oryginalny przepis podaje, żeby dusić w winie 2-3 minuty. Jak dla mnie za krótko, dusiłam do prawie całkowitego wyparowania płynu.</p><p></p><p>Edit - zapomniałam dodać, że grzyby posiedziały ok. godziny w soku z cytryny, zanim je wrzuciłam na patelnię.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1343878, member: 422"] 1/2 - 1 kg świeżych grzybów leśnych lub pieczarek sok z cytryny posiekana cebula (jedna lub dwie) 1/2 - 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina zielona pietruszka sól pieprz oliwa - wymyte i pokrojone grzyby skropić sokiem z cytryny - wrzucić grzyby na rozgrzaną oliwę, smażyć na średnim ogniu, aż wyparuje woda, dodać cebulę, smażyć na złoty kolor, - wlać wino, doprawić, wsypać posiekaną pietruszkę, dusić kilka minut, - wystudzić, włożyć do lodówki na godzinę, podawać na zimno Grzyby pyszne. Znakomicie im zrobiła cytryna, wino też, no dla mnie bomba. Ze4 zmian, oryginalny przepis podaje, żeby dusić w winie 2-3 minuty. Jak dla mnie za krótko, dusiłam do prawie całkowitego wyparowania płynu. Edit - zapomniałam dodać, że grzyby posiedziały ok. godziny w soku z cytryny, zanim je wrzuciłam na patelnię. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Grzyby w winie
Top
Bottom