Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gulasz cielęcy w sosie własnym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1519234" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Gulasz cielęcy w sosie własnym</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]88650[/ATTACH]</p><p></p><p>0,5 kg cielęciny</p><p>1 cebula</p><p>2 łyżki masła</p><p>200 ml białego wytrawnego wina</p><p>500 ml bulionu</p><p>100 ml śmietany 30%</p><p>łyżka mąki</p><p>kilka gałązek tymianku</p><p>sól i pieprz</p><p>sok z cytryny</p><p></p><p></p><p>1. Mięso obieramy z błon i kroimy w kwadraty o boku 3 cm. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozpuszczamy masło i smażymy kawałki cielęciny na złotawy kolor. Mięso wyjmujemy na talerz, solimy i pieprzymy.</p><p>2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na pozostałym w patelni tłuszczu. Dolewamy wino i gotujemy aż odparuje połowa płynu. Dodajemy mięso i 500 ml bulionu oraz tymianek. Dusimy ok 1 godziny.</p><p>3. Mąkę mieszamy ze śmietaną i hartujemy odrobiną sosu z mięsa. Wszystko wlewamy do gulaszu i mieszamy. Zakwaszamy lekko sos sokiem z cytryny, ewentualnie solimy i pieprzymy.</p><p>4. Podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem.</p><p></p><p>Ps. Przepis pochodzi z <a href="http://www.codogara.pl/5355/gulasz-cielecy/" target="_blank">http://www.codogara.pl/5355/gulasz-cielecy/</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1519234, member: 140"] [SIZE=14][B]Gulasz cielęcy w sosie własnym[/B][/SIZE] [ATTACH=full]88650[/ATTACH] 0,5 kg cielęciny 1 cebula 2 łyżki masła 200 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu 100 ml śmietany 30% łyżka mąki kilka gałązek tymianku sól i pieprz sok z cytryny 1. Mięso obieramy z błon i kroimy w kwadraty o boku 3 cm. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozpuszczamy masło i smażymy kawałki cielęciny na złotawy kolor. Mięso wyjmujemy na talerz, solimy i pieprzymy. 2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na pozostałym w patelni tłuszczu. Dolewamy wino i gotujemy aż odparuje połowa płynu. Dodajemy mięso i 500 ml bulionu oraz tymianek. Dusimy ok 1 godziny. 3. Mąkę mieszamy ze śmietaną i hartujemy odrobiną sosu z mięsa. Wszystko wlewamy do gulaszu i mieszamy. Zakwaszamy lekko sos sokiem z cytryny, ewentualnie solimy i pieprzymy. 4. Podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem. Ps. Przepis pochodzi z [URL="http://www.codogara.pl/5355/gulasz-cielecy/"]http://www.codogara.pl/5355/gulasz-cielecy/[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gulasz cielęcy w sosie własnym
Top
Bottom