W zaprzyjażnionym warzywniaku kupiłam trochę leśnych grzybów i postanowiłam zrobić z nich ten gulasz. Robiłam już go kiedyś i okazał się prawdziwą kulinarną niespodzianką. Postanowiłam powtórzyć. Zrobiłam z mniejszej porcji, podaję natomiast proporcje dla 4 osób. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza.
Składniki
1 kg mieszanych, świeżych leśnych grzybów
8 dkg wędzonego boczku
1 strąk zielonej papryki
4 młode cebule ( albo 2 większe cebule cukrowe)
4 pomidory
3 łyżki słodkiej papryki
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku
po 1 kubku kwaśnej i słodkiej śmietany
1 pęczek zielonej pietruszki (niezbyt duży)
trochę ciemnego sosu pieczeniowego Knorra
Grzyby oczyścić i pokroić. Boczek, umytą i oczyszczoną paprykę oraz obraną cebulę pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w paski. Boczek wytopić, smażyć w nim 2 - 3 minuty paprykę i cebulę. Dodać grzyby, dusić 5 minut. Doprawić papryką, solą, pieprzem i tymiankiem, dołożyć pomidory i dusić dalsze 10 minut. Wlać słodką i kwaśną śmietanę. Dusić jeszcze 15 - 20 minut. Na koniec dodać umytą, posiekaną zieloną pietruszkę i podprawić sosem pieczeniowym. Tutaj trzeba uważać, żeby sos nie zmienił smaku potrawy, więc lepiej dodawać go po trochu, nie więcej jednak niż łyżkę na całą porcję. Kto nie lubi sztucznych sosów, może podprawić gulasz mąką. Podajemy z purée ziemniaczanym.

Składniki
1 kg mieszanych, świeżych leśnych grzybów
8 dkg wędzonego boczku
1 strąk zielonej papryki
4 młode cebule ( albo 2 większe cebule cukrowe)
4 pomidory
3 łyżki słodkiej papryki
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku
po 1 kubku kwaśnej i słodkiej śmietany
1 pęczek zielonej pietruszki (niezbyt duży)
trochę ciemnego sosu pieczeniowego Knorra
Grzyby oczyścić i pokroić. Boczek, umytą i oczyszczoną paprykę oraz obraną cebulę pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w paski. Boczek wytopić, smażyć w nim 2 - 3 minuty paprykę i cebulę. Dodać grzyby, dusić 5 minut. Doprawić papryką, solą, pieprzem i tymiankiem, dołożyć pomidory i dusić dalsze 10 minut. Wlać słodką i kwaśną śmietanę. Dusić jeszcze 15 - 20 minut. Na koniec dodać umytą, posiekaną zieloną pietruszkę i podprawić sosem pieczeniowym. Tutaj trzeba uważać, żeby sos nie zmienił smaku potrawy, więc lepiej dodawać go po trochu, nie więcej jednak niż łyżkę na całą porcję. Kto nie lubi sztucznych sosów, może podprawić gulasz mąką. Podajemy z purée ziemniaczanym.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: