Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Gulasz grzybowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1024954" data-attributes="member: 10341"><p>W zaprzyjażnionym warzywniaku kupiłam trochę leśnych grzybów i postanowiłam zrobić z nich ten gulasz. Robiłam już go kiedyś i okazał się prawdziwą kulinarną niespodzianką. Postanowiłam powtórzyć. Zrobiłam z mniejszej porcji, podaję natomiast proporcje dla 4 osób. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza.</p><p></p><p>[ATTACH=full]56510[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg mieszanych, świeżych leśnych grzybów</p><p>8 dkg wędzonego boczku</p><p>1 strąk zielonej papryki</p><p>4 młode cebule ( albo 2 większe cebule cukrowe)</p><p>4 pomidory </p><p>3 łyżki słodkiej papryki</p><p>sól, pieprz</p><p>1 łyżeczka tymianku</p><p>po 1 kubku kwaśnej i słodkiej śmietany</p><p>1 pęczek zielonej pietruszki (niezbyt duży)</p><p>trochę ciemnego sosu pieczeniowego Knorra</p><p></p><p>Grzyby oczyścić i pokroić. Boczek, umytą i oczyszczoną paprykę oraz obraną cebulę pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w paski. Boczek wytopić, smażyć w nim 2 - 3 minuty paprykę i cebulę. Dodać grzyby, dusić 5 minut. Doprawić papryką, solą, pieprzem i tymiankiem, dołożyć pomidory i dusić dalsze 10 minut. Wlać słodką i kwaśną śmietanę. Dusić jeszcze 15 - 20 minut. Na koniec dodać umytą, posiekaną zieloną pietruszkę i podprawić sosem pieczeniowym. Tutaj trzeba uważać, żeby sos nie zmienił smaku potrawy, więc lepiej dodawać go po trochu, nie więcej jednak niż łyżkę na całą porcję. Kto nie lubi sztucznych sosów, może podprawić gulasz mąką. Podajemy z purée ziemniaczanym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1024954, member: 10341"] W zaprzyjażnionym warzywniaku kupiłam trochę leśnych grzybów i postanowiłam zrobić z nich ten gulasz. Robiłam już go kiedyś i okazał się prawdziwą kulinarną niespodzianką. Postanowiłam powtórzyć. Zrobiłam z mniejszej porcji, podaję natomiast proporcje dla 4 osób. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. [ATTACH=full]56510[/ATTACH] [B]Składniki [/B]1 kg mieszanych, świeżych leśnych grzybów 8 dkg wędzonego boczku 1 strąk zielonej papryki 4 młode cebule ( albo 2 większe cebule cukrowe) 4 pomidory 3 łyżki słodkiej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka tymianku po 1 kubku kwaśnej i słodkiej śmietany 1 pęczek zielonej pietruszki (niezbyt duży) trochę ciemnego sosu pieczeniowego Knorra Grzyby oczyścić i pokroić. Boczek, umytą i oczyszczoną paprykę oraz obraną cebulę pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w paski. Boczek wytopić, smażyć w nim 2 - 3 minuty paprykę i cebulę. Dodać grzyby, dusić 5 minut. Doprawić papryką, solą, pieprzem i tymiankiem, dołożyć pomidory i dusić dalsze 10 minut. Wlać słodką i kwaśną śmietanę. Dusić jeszcze 15 - 20 minut. Na koniec dodać umytą, posiekaną zieloną pietruszkę i podprawić sosem pieczeniowym. Tutaj trzeba uważać, żeby sos nie zmienił smaku potrawy, więc lepiej dodawać go po trochu, nie więcej jednak niż łyżkę na całą porcję. Kto nie lubi sztucznych sosów, może podprawić gulasz mąką. Podajemy z purée ziemniaczanym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Gulasz grzybowy
Top
Bottom