Najpierw kusi mnie miska smakowitego gulaszu - to już moja własne, a w "Smakach i aromatach" kokietuje gramatura do tych wspaniałości. Wobec tego zaczynamy. Co też nam będzie potrzebne, żeby móc się smakowicie oblizywać?
Składniki
- 1 kg surowej szynki wieprzowej
- 15 dkg wędzonego boczku
- 3 cebule
- 50 dkg moreli
- marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 5 djg smalcu
- łyżka mąki
- po 1/2 łyżeczki cząbru, jałowca, jagód głogu, tymianku i rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 1/2 litra wywqru z jarzyn i kości
- sól i pieprz
Umyte mięso myjemy, osuszamy i ktoimy w kostkę wielkości połowy pudełka zapałek. Oprószamy solą, pieprzem, mąką i wrzucamy na mnocno rozgrzany smalec. Ja natomiast zwracam uwagę, żeby patenia nie była zbyt mała, a mięsa zbyt dużo, bo będą kłopoty ze smażeniem i zrumienieniem nięsa. Lepiej podzielić w takiej sytuacji mięso na porcje i obsmażać je porcjami, aż nabierze pięknej beązowawej barwy.
Przedtem kroimy w niezbyt drobną kostkę cebulą, a marchewką w plasterki. Wsypujemy to do mięsa razem z posiekanym czosnkiem. Dodajemy wszystkie przypreawy, wlewamy rosó, przykrywamy szczelnie rondel i gtujemy gulasz na małym ogniu. To trwa około godziny, a nawet dłuęj. Najlepiej mięso próbować,
Pamiętajmu, że dobru gulasz gotując się powoli - dziękji temu mięso lepiej wchłania aromaty przypraw.
Kroimy w paski boczek i podsmażamy na suchej patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, wrzucamy umyte oraz osuszone morele i smażymy przez kilka minut. Powinny tylko zmięknąć. Jerśli kwaśne posupujemy szczyptą cukru.
Gdy mięsp jest miękkie, dodajemu morele i boczek. Sprawdzamy, czy gulasz jest dostatecznie pieprzny. Być może trzeba też będzie dodać kilka kropli soku z cytryny lub octu winnego, któe przełamują tłustość sosu.
PS. Ja wprowadzam niewielkie zmiany - pomieważ nie lubię twardych niespodzianek - przez niewielkie nacięcie wyjmuję z owoców pestki. Zazwyczaj do mięsa bierzemy owoce dość jędrne, a nie przejrzałe, więc usunięcie pestki bez uszkodzenia owocu nie sprawia żadnego problemu Kto nie chce, może pestek nie usuwać. Prz dalszej obróbce morele trzymają fason i smak wymarzony. Pamiętajmy tylko - to nie konfitura i owoce nie muszą się rozpadać. Za cgwilę podam link, wedle którego przyrządzicie znakomite kluski do tego wyśmienitego gulaszu.,
Pysznekluski do gulaszu.
Składniki
- 1 kg surowej szynki wieprzowej
- 15 dkg wędzonego boczku
- 3 cebule
- 50 dkg moreli
- marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 5 djg smalcu
- łyżka mąki
- po 1/2 łyżeczki cząbru, jałowca, jagód głogu, tymianku i rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 1/2 litra wywqru z jarzyn i kości
- sól i pieprz
Umyte mięso myjemy, osuszamy i ktoimy w kostkę wielkości połowy pudełka zapałek. Oprószamy solą, pieprzem, mąką i wrzucamy na mnocno rozgrzany smalec. Ja natomiast zwracam uwagę, żeby patenia nie była zbyt mała, a mięsa zbyt dużo, bo będą kłopoty ze smażeniem i zrumienieniem nięsa. Lepiej podzielić w takiej sytuacji mięso na porcje i obsmażać je porcjami, aż nabierze pięknej beązowawej barwy.
Przedtem kroimy w niezbyt drobną kostkę cebulą, a marchewką w plasterki. Wsypujemy to do mięsa razem z posiekanym czosnkiem. Dodajemy wszystkie przypreawy, wlewamy rosó, przykrywamy szczelnie rondel i gtujemy gulasz na małym ogniu. To trwa około godziny, a nawet dłuęj. Najlepiej mięso próbować,
Pamiętajmu, że dobru gulasz gotując się powoli - dziękji temu mięso lepiej wchłania aromaty przypraw.
Kroimy w paski boczek i podsmażamy na suchej patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, wrzucamy umyte oraz osuszone morele i smażymy przez kilka minut. Powinny tylko zmięknąć. Jerśli kwaśne posupujemy szczyptą cukru.
Gdy mięsp jest miękkie, dodajemu morele i boczek. Sprawdzamy, czy gulasz jest dostatecznie pieprzny. Być może trzeba też będzie dodać kilka kropli soku z cytryny lub octu winnego, któe przełamują tłustość sosu.
PS. Ja wprowadzam niewielkie zmiany - pomieważ nie lubię twardych niespodzianek - przez niewielkie nacięcie wyjmuję z owoców pestki. Zazwyczaj do mięsa bierzemy owoce dość jędrne, a nie przejrzałe, więc usunięcie pestki bez uszkodzenia owocu nie sprawia żadnego problemu Kto nie chce, może pestek nie usuwać. Prz dalszej obróbce morele trzymają fason i smak wymarzony. Pamiętajmy tylko - to nie konfitura i owoce nie muszą się rozpadać. Za cgwilę podam link, wedle którego przyrządzicie znakomite kluski do tego wyśmienitego gulaszu.,
Pysznekluski do gulaszu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: