Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gulasz korzenny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1531588" data-attributes="member: 10341"><p>Najpierw kusi mnie miska smakowitego gulaszu - to już moja własne, a w &quot;Smakach i aromatach&quot; kokietuje gramatura do tych wspaniałości. Wobec tego zaczynamy. Co też nam będzie potrzebne, żeby móc się smakowicie oblizywać?</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 1 kg surowej szynki wieprzowej </p><p>- 15 dkg wędzonego boczku</p><p>- 3 cebule</p><p>- 50 dkg moreli</p><p>- marchewka</p><p>- 3 ząbki czosnku</p><p>- 5 djg smalcu</p><p>- łyżka mąki</p><p>- po 1/2 łyżeczki cząbru, jałowca, jagód głogu, tymianku i rozmarynu</p><p>- 2 liście laurowe</p><p>- 1/2 litra wywqru z jarzyn i kości</p><p>- sól i pieprz</p><p></p><p>Umyte mięso myjemy, osuszamy i ktoimy w kostkę wielkości połowy pudełka zapałek. Oprószamy solą, pieprzem, mąką i wrzucamy na mnocno rozgrzany smalec. Ja natomiast zwracam uwagę, żeby patenia nie była zbyt mała, a mięsa zbyt dużo, bo będą kłopoty ze smażeniem i zrumienieniem nięsa. Lepiej podzielić w takiej sytuacji mięso na porcje i obsmażać je porcjami, aż nabierze pięknej beązowawej barwy.</p><p>Przedtem kroimy w niezbyt drobną kostkę cebulą, a marchewką w plasterki. Wsypujemy to do mięsa razem z posiekanym czosnkiem. Dodajemy wszystkie przypreawy, wlewamy rosó, przykrywamy szczelnie rondel i gtujemy gulasz na małym ogniu. To trwa około godziny, a nawet dłuęj. Najlepiej mięso próbować, </p><p>Pamiętajmu, że dobru gulasz gotując się powoli - dziękji temu mięso lepiej wchłania aromaty przypraw.</p><p>Kroimy w paski boczek i podsmażamy na suchej patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, wrzucamy umyte oraz osuszone morele i smażymy przez kilka minut. Powinny tylko zmięknąć. Jerśli kwaśne posupujemy szczyptą cukru. </p><p>Gdy mięsp jest miękkie, dodajemu morele i boczek. Sprawdzamy, czy gulasz jest dostatecznie pieprzny. Być może trzeba też będzie dodać kilka kropli soku z cytryny lub octu winnego, któe przełamują tłustość sosu.</p><p></p><p>PS. Ja wprowadzam niewielkie zmiany - pomieważ nie lubię twardych niespodzianek - przez niewielkie nacięcie wyjmuję z owoców pestki. Zazwyczaj do mięsa bierzemy owoce dość jędrne, a nie przejrzałe, więc usunięcie pestki bez uszkodzenia owocu nie sprawia żadnego problemu Kto nie chce, może pestek nie usuwać. Prz dalszej obróbce morele trzymają fason i smak wymarzony. Pamiętajmy tylko - to nie konfitura i owoce nie muszą się rozpadać. Za cgwilę podam link, wedle którego przyrządzicie znakomite kluski do tego wyśmienitego gulaszu.,</p><p>Pyszne<a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=39011&view=findpost&p=1531578" target="_blank">kluski</a> do gulaszu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1531588, member: 10341"] Najpierw kusi mnie miska smakowitego gulaszu - to już moja własne, a w "Smakach i aromatach" kokietuje gramatura do tych wspaniałości. Wobec tego zaczynamy. Co też nam będzie potrzebne, żeby móc się smakowicie oblizywać? [B]Składniki [/B]- 1 kg surowej szynki wieprzowej - 15 dkg wędzonego boczku - 3 cebule - 50 dkg moreli - marchewka - 3 ząbki czosnku - 5 djg smalcu - łyżka mąki - po 1/2 łyżeczki cząbru, jałowca, jagód głogu, tymianku i rozmarynu - 2 liście laurowe - 1/2 litra wywqru z jarzyn i kości - sól i pieprz Umyte mięso myjemy, osuszamy i ktoimy w kostkę wielkości połowy pudełka zapałek. Oprószamy solą, pieprzem, mąką i wrzucamy na mnocno rozgrzany smalec. Ja natomiast zwracam uwagę, żeby patenia nie była zbyt mała, a mięsa zbyt dużo, bo będą kłopoty ze smażeniem i zrumienieniem nięsa. Lepiej podzielić w takiej sytuacji mięso na porcje i obsmażać je porcjami, aż nabierze pięknej beązowawej barwy. Przedtem kroimy w niezbyt drobną kostkę cebulą, a marchewką w plasterki. Wsypujemy to do mięsa razem z posiekanym czosnkiem. Dodajemy wszystkie przypreawy, wlewamy rosó, przykrywamy szczelnie rondel i gtujemy gulasz na małym ogniu. To trwa około godziny, a nawet dłuęj. Najlepiej mięso próbować, Pamiętajmu, że dobru gulasz gotując się powoli - dziękji temu mięso lepiej wchłania aromaty przypraw. Kroimy w paski boczek i podsmażamy na suchej patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, wrzucamy umyte oraz osuszone morele i smażymy przez kilka minut. Powinny tylko zmięknąć. Jerśli kwaśne posupujemy szczyptą cukru. Gdy mięsp jest miękkie, dodajemu morele i boczek. Sprawdzamy, czy gulasz jest dostatecznie pieprzny. Być może trzeba też będzie dodać kilka kropli soku z cytryny lub octu winnego, któe przełamują tłustość sosu. PS. Ja wprowadzam niewielkie zmiany - pomieważ nie lubię twardych niespodzianek - przez niewielkie nacięcie wyjmuję z owoców pestki. Zazwyczaj do mięsa bierzemy owoce dość jędrne, a nie przejrzałe, więc usunięcie pestki bez uszkodzenia owocu nie sprawia żadnego problemu Kto nie chce, może pestek nie usuwać. Prz dalszej obróbce morele trzymają fason i smak wymarzony. Pamiętajmy tylko - to nie konfitura i owoce nie muszą się rozpadać. Za cgwilę podam link, wedle którego przyrządzicie znakomite kluski do tego wyśmienitego gulaszu., Pyszne[URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=39011&view=findpost&p=1531578"]kluski[/URL] do gulaszu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gulasz korzenny
Bottom