Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gulasz węgierski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 904280" data-attributes="member: 10341"><p>Zrobiłam go z przepisu znalezionego w Burdzie - Agencja Muza. Smakuje, jak wiekszośc potraw węgierskich, znakomicie. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>75 dkg karkówki wołowej</p><p>25 dkg cebuli</p><p>1 łyżka smalcu</p><p>1 czubata łyżka słodkiej papryki w proszku</p><p>1 czubata łyżeczka soli (tutaj ostrożnie, lepiej solić do własnego smaku)</p><p>1 łyżka koncentratu pomidorowego</p><p>1 szklanka czerwonego wina (brałam półwytrawne)</p><p>trochę skórki z cytryny (jakieś 4 - 5 cm, sama żółta)</p><p>3/4 łyżeczki kminku</p><p>1 płaska łyżeczka majeranku</p><p>1/2 ząbka czosnku (dałam cały)</p><p></p><p>Mięso pokroić w kostkę mniej więcej 3 cm. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na smalcu. Dodajemy paprykę, soli do smaku, koncentrat pomidorowy i mięso. Dokładnie mieszamy. Gulasz przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny, dolewając stopniowo wino. W tym czasie siekamy bardzo drobno skórkę cytrynową ( można od razu zetrzeć na drobnej tarce około 1 płaskiej łyżeczki). Skórkę, kminek, majeranek i czosnek dodajemy do gulaszu na pół godziny przed końcem duszenia. Próbujemy czy mięso jest miękkie i podajemy z aromatycznym sosem do klusek, makaronów lub ziemniaków z wody. Do tak podanego gulaszu pasują <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28331" target="_blank"><strong>sałaty</strong></a> lub <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28391" target="_blank"><strong>surówki</strong></a> rozmaicie przyprawione.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 904280, member: 10341"] Zrobiłam go z przepisu znalezionego w Burdzie - Agencja Muza. Smakuje, jak wiekszośc potraw węgierskich, znakomicie. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]75 dkg karkówki wołowej 25 dkg cebuli 1 łyżka smalcu 1 czubata łyżka słodkiej papryki w proszku 1 czubata łyżeczka soli (tutaj ostrożnie, lepiej solić do własnego smaku) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka czerwonego wina (brałam półwytrawne) trochę skórki z cytryny (jakieś 4 - 5 cm, sama żółta) 3/4 łyżeczki kminku 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 ząbka czosnku (dałam cały) Mięso pokroić w kostkę mniej więcej 3 cm. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na smalcu. Dodajemy paprykę, soli do smaku, koncentrat pomidorowy i mięso. Dokładnie mieszamy. Gulasz przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny, dolewając stopniowo wino. W tym czasie siekamy bardzo drobno skórkę cytrynową ( można od razu zetrzeć na drobnej tarce około 1 płaskiej łyżeczki). Skórkę, kminek, majeranek i czosnek dodajemy do gulaszu na pół godziny przed końcem duszenia. Próbujemy czy mięso jest miękkie i podajemy z aromatycznym sosem do klusek, makaronów lub ziemniaków z wody. Do tak podanego gulaszu pasują [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28331"][B]sałaty[/B][/URL] lub [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28391"][B]surówki[/B][/URL] rozmaicie przyprawione. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gulasz węgierski
Top
Bottom