Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Gulasz wieprzowy z pieczarkami

1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka),
30 dag pieczarek, 4 średnie cebule,
1 łyżka smalcu,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka ostrej papryki,
400 ml rosołu (może być z kostki),
1 łyżka masła,
10 dag ogórków konserwowych,
50 ml gęstej kwaśnej śmietany,
cukier,
sól i pieprz.

Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki i smażyć na maśle do momentu, aż płyn wuparuje a pieczarki się kekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki ogórkami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dziękuję za wspaniały przepis dla gapci, która zapomniała, że już późno i cały obiadek zrobiła w 40 minutek :lol:

Przepyszny tyn gulaszyk, super smakowity i bardzo pikantny - wyżarło i wypaliło mi paszczę :lol:
Danie to robi się ekspresowo i wszystko bardzo szybko jest mięciutkie. Polecam bardzo.

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Cieszę się że smakował, oczywiście można ograniczyć ilość ostrej papryki, albo użyć słodkiej, ale ten gulasz ma być bardzo ostry :mrgreen:
Bahus

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Cieszę się że smakował, oczywiście można ograniczyć ilość ostrej papryki, albo użyć słodkiej, ale ten gulasz ma być bardzo ostry :mrgreen:
Bahus
Ale ja lubię właśnie gdy mnię pali i mogę ziać jak smoczyca ogniem
loopyasin7ig.gif

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Faktycznie dodałem przepis dwa razy...Przepraszam
Bahus

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy