Gulasz wołowy z cwiartkami ziemniaków

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0
Polecam bardzo proste danie - gulasz wołowy z przesmażonymi ćwiartkami ziemniaków.
 

Załączniki

  • _MG_6000.jpg
    _MG_6000.jpg
    152.3 KB · Wyświetleń: 1

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
a przepis?
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Zdjęcie bardzo piękne jak wszystkie zdjęcia Wlodka ale to nie wystarczy .... Chcemy przepis!
icon_mrgreen.gif
 

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0
Gulasz wołowy z ćwiartkami ziemniaków.
kaffeetrinker_2.gif


Składniki:

50 dag wołowiny
50 gram czerwonego wina
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 duża cebula
1 marchew
25 dag małych pieczarek
6 -8 małych ziemniaków
1 szklanka bulionu drobiowego
sól, pieprz

rozmaryn, zioła prowansalskie, tymianek
oliwa
masło


Wołowinę kroimy w kostkę skrapiamy oliwą. Marynujemy przez noc w czerwonym winie z dodatkiem rozgniecionego czosnku i liści laurowych.
Mięso wyjmujemy z marynaty, smażymy na patelni dodając olej i kawałek masła.
Przekładamy do naczynia.
Na tej samej patelni przesmażamy warzywa : poszatkowaną cebulę, plasterki marchwi i połówki pieczarek.
Warzywa smażymy około 10 minut, pod koniec dodajemy poszatkowany - rozgnieciony czosnek.
Warzywa dodajemy do mięsa.
Mięso i warzywa zalewamy marynatą i bulionem. doprawiamy, pieprzem. Można troszkę dodać koncentratu pomidorowego ale to niekonieczność.
Całość dusimy przez ok 1.5 godziny.
W tym czasie obmywamy ziemniaki, kroimy w ćwiartki i smażymy na oleju posypując ziołami i odrobiną soli i pieprzu.
Gdy wszystkie składniki mamy gotowe wykładamy na półmisek.
Smacznego...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy