Gulasz wołowy z ćwiartkami ziemniaków.
Składniki:
50 dag wołowiny
50 gram czerwonego wina
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 duża cebula
1 marchew
25 dag małych pieczarek
6 -8 małych ziemniaków
1 szklanka bulionu drobiowego
sól, pieprz
rozmaryn, zioła prowansalskie, tymianek
oliwa
masło
Wołowinę kroimy w kostkę skrapiamy oliwą. Marynujemy przez noc w czerwonym winie z dodatkiem rozgniecionego czosnku i liści laurowych.
Mięso wyjmujemy z marynaty, smażymy na patelni dodając olej i kawałek masła.
Przekładamy do naczynia.
Na tej samej patelni przesmażamy warzywa : poszatkowaną cebulę, plasterki marchwi i połówki pieczarek.
Warzywa smażymy około 10 minut, pod koniec dodajemy poszatkowany - rozgnieciony czosnek.
Warzywa dodajemy do mięsa.
Mięso i warzywa zalewamy marynatą i bulionem. doprawiamy, pieprzem. Można troszkę dodać koncentratu pomidorowego ale to niekonieczność.
Całość dusimy przez ok 1.5 godziny.
W tym czasie obmywamy ziemniaki, kroimy w ćwiartki i smażymy na oleju posypując ziołami i odrobiną soli i pieprzu.
Gdy wszystkie składniki mamy gotowe wykładamy na półmisek.
Smacznego...