Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gulasz wołowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 867757" data-attributes="member: 10341"><p>Ten tytuł to nie żart. Jadłam ten gulasz lata temu w Pradze czeskiej w restauracji &quot;u Kalicha&quot;. Były to wspaniałe studenckie czasy, a w przepięknej Pradze zostawiłam rozum i serce. Jaka była moja radość, gdy ten sam gulasz kilka lat póżniej odkryłam w książce M.Halbańskiego zatytułowanej &quot;Potrawy z różnych stron świata&quot;. Robiłam go wielokrotnie. Jest to danie uniwersalne, ponieważ może służyć jako danie obiadowe np. z houskovymi knedlikami, jak i też danie barowe podczas spotkań towarzyskich, podawane z pieczywem. W każdym bądż razie na 8 osób trzeba wziąć:</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>75 dkg wołowiny bez kości ( ja biorę pręgę)</p><p>15 dkg watróbki cielęcej lub wieprzowej</p><p>10 dkg szynki</p><p>20 dkg cebuli (biorę 2 duże)</p><p>8 dkg smalcu</p><p>kopiasta łyżka mąki</p><p>2 szklanki rosołu (może być z kostki)</p><p>ząbek czosnku</p><p>łyżeczka kminku</p><p>łyżka słodkiej sproszkowanej papryki</p><p>łyżeczka majeranku</p><p>sól</p><p></p><p>Mięso czyścimy z błon i powięzi. Ja robię to niezbyt dokładnie, bo do sosu przydaje sie trochę kleistych części mięsa. Następnie kroimy mięso w grubą kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i przesmażamy na smalcu na jasnozłoty kolor. Dodajemy mięso i chwilę smażymy razem, uważając, żeby cebula nie zrumieniła sie zbytnio. Po obsmażeniu mięso i cebulę solimy, posypujemy kminkiem i papryką, podlewamy rosołem i dusimy około 1 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdyby sos zbyt szybko parował, od czasu do czasu podlewamy rosołem.</p><p>Po godzinie dodajemy pokrojoną w paski wątróbkę, majeranek i roztarty czosnek. Dusimy dalej do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty lub jest go za mało, podlewamy jeszcze trochę rosołem. </p><p>Tuż przed podaniem gulasz posypujemy pokrojoną w cienkie paski szynką. Jak już pisałam, podajemy z knedlikami (przepis chyba widziałam na forum) lub z pieczywem. W obu przypadkach niezbędny jest kufel dobrze ochłodzonego (najlepiej czeskiego) piwa.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 867757, member: 10341"] Ten tytuł to nie żart. Jadłam ten gulasz lata temu w Pradze czeskiej w restauracji "u Kalicha". Były to wspaniałe studenckie czasy, a w przepięknej Pradze zostawiłam rozum i serce. Jaka była moja radość, gdy ten sam gulasz kilka lat póżniej odkryłam w książce M.Halbańskiego zatytułowanej "Potrawy z różnych stron świata". Robiłam go wielokrotnie. Jest to danie uniwersalne, ponieważ może służyć jako danie obiadowe np. z houskovymi knedlikami, jak i też danie barowe podczas spotkań towarzyskich, podawane z pieczywem. W każdym bądż razie na 8 osób trzeba wziąć: [B]Składniki [/B]75 dkg wołowiny bez kości ( ja biorę pręgę) 15 dkg watróbki cielęcej lub wieprzowej 10 dkg szynki 20 dkg cebuli (biorę 2 duże) 8 dkg smalcu kopiasta łyżka mąki 2 szklanki rosołu (może być z kostki) ząbek czosnku łyżeczka kminku łyżka słodkiej sproszkowanej papryki łyżeczka majeranku sól Mięso czyścimy z błon i powięzi. Ja robię to niezbyt dokładnie, bo do sosu przydaje sie trochę kleistych części mięsa. Następnie kroimy mięso w grubą kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i przesmażamy na smalcu na jasnozłoty kolor. Dodajemy mięso i chwilę smażymy razem, uważając, żeby cebula nie zrumieniła sie zbytnio. Po obsmażeniu mięso i cebulę solimy, posypujemy kminkiem i papryką, podlewamy rosołem i dusimy około 1 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdyby sos zbyt szybko parował, od czasu do czasu podlewamy rosołem. Po godzinie dodajemy pokrojoną w paski wątróbkę, majeranek i roztarty czosnek. Dusimy dalej do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty lub jest go za mało, podlewamy jeszcze trochę rosołem. Tuż przed podaniem gulasz posypujemy pokrojoną w cienkie paski szynką. Jak już pisałam, podajemy z knedlikami (przepis chyba widziałam na forum) lub z pieczywem. W obu przypadkach niezbędny jest kufel dobrze ochłodzonego (najlepiej czeskiego) piwa. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gulasz wołowy*
Top
Bottom