- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Gulasz z dziczyzny
100 g słoniny
1 kg mięsa z dzika lub jelenia
kilka suszonych grzybów
600 ml czerwonego wina
2 cebule
3 łyżki mąki
6 ziaren jałowca
rozmaryn
kromka chleba
po łyżce miodu i żurawin
sól i pieprz.
1. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy z nich tłuszcz.
2. Mięso kroimy w duże kawałki. Solimy i pieprzymy oraz posypujemy mąką. Dodajemy do tłuszczu i mocno smażymy.
3. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Smażymy na osobnej patelni. następnie przekładamy do mięsa. Dodajemy jeszcze rozdrobniony jałowiec, posiekany rozmaryn, żurawinę, miód, grzyby i wino. Po 1 1/2 godzinie duszenia mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę kromkę chleba i jeszcze dusimy następne pół godziny.

100 g słoniny
1 kg mięsa z dzika lub jelenia
kilka suszonych grzybów
600 ml czerwonego wina
2 cebule
3 łyżki mąki
6 ziaren jałowca
rozmaryn
kromka chleba
po łyżce miodu i żurawin
sól i pieprz.
1. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy z nich tłuszcz.
2. Mięso kroimy w duże kawałki. Solimy i pieprzymy oraz posypujemy mąką. Dodajemy do tłuszczu i mocno smażymy.
3. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Smażymy na osobnej patelni. następnie przekładamy do mięsa. Dodajemy jeszcze rozdrobniony jałowiec, posiekany rozmaryn, żurawinę, miód, grzyby i wino. Po 1 1/2 godzinie duszenia mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę kromkę chleba i jeszcze dusimy następne pół godziny.