Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gulasz z kminkiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 969730" data-attributes="member: 10341"><p>Gulasz jest wyborny. Największym uznaniem cieszy się u mojego znajomego, który....nie znosi kminku. Doskonale doprawiony, smakuje jeszcze lepiej odgrzewany, czyli można przygotować go na zapas. Przepis pochodzi z książki &quot;Kuchnia Neli&quot; (Rubinstein) i jest przygotowywany w szybkowarze. Nie mam szybkowara i robię go w rondlu, wychodzi bardzo smaczny, tyle, że dłużej się dusi. Zrobiłam też pewne modyfikacje, które nie zmieniają smaku, a ułatwiają mi pracę. Proporcja składników dla 6 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1,4 kg wołowiny z łopatki pokrojonej w 3 cm kostkę</p><p>2 szklanki (45 dkg ) cebuli bardzo drobno posiekanej</p><p>6 - 7 łyżek margaryny (biorę tę samą ilość oleju i masła, pół na pół)</p><p>1 - 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku</p><p>3 łyżki mąki</p><p>1 łyżka kminku</p><p>0,5 łyżeczki pieprzu</p><p>1 szklanka bulionu wołowego lub 1 kostka bulionowa rozpuszczona w szklance wody (biorę więcej)</p><p>1 łyżka koncentratu pomidorowego</p><p>sól do smaku</p><p></p><p>W rondlu lub otwartym szybkowarze przesmażamy cebulę w 4 - 5 łyżkach margaryny (lub tej samej ilości oleju z masłem). Dodajemy paprykę ( ja zazwyczaj 1,5 łyżki) i dokładnie mieszamy. Kiedy cebula nabierze ciemnobrązowego koloru (uważać, żeby nie przypalić!), próbujemy i kto dał mniej, ma teraz okazję dodać więcej papryki. Cebulę wyjmujemy z garnka i dodajemy resztę tłuszczu. Zwiększamy ogień (ale bez przesady) i smażymy kawałki wołowiny ze wszystkich stron (porcjami), aż nabierze złotobrązowego koloru. </p><p>Zmniejszamy ogień, mięso posypujemy mąką, cebulę ponownie wkładamy do rondla, dodajemy kminek, pieprz, a kto dał za mało papryki, może to teraz uzupełnić. Wszystko zalewamy bulionem i dokładnie mieszamy. Kto robi to w szybkowarze, zamyka szybkowar i gotuje 15 minut od ukazania się pary. Ja dodaję więcej bulionu, przykrywam rondel i, sprawdzając od czasu do czasu czy nie trzeba uzupełnić bulionu, duszę 1,5 godziny. Wtedy dodaję koncentrat i gotuję jeszcze 10 minut. Po spróbowaniu dodaję jeszcze trochę koncentratu i ewentualnie soli. Albo, jesli smak jest dobry, podaję z gotowanymi ziemniakami lub makaronem i zieloną sałatą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 969730, member: 10341"] Gulasz jest wyborny. Największym uznaniem cieszy się u mojego znajomego, który....nie znosi kminku. Doskonale doprawiony, smakuje jeszcze lepiej odgrzewany, czyli można przygotować go na zapas. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Neli" (Rubinstein) i jest przygotowywany w szybkowarze. Nie mam szybkowara i robię go w rondlu, wychodzi bardzo smaczny, tyle, że dłużej się dusi. Zrobiłam też pewne modyfikacje, które nie zmieniają smaku, a ułatwiają mi pracę. Proporcja składników dla 6 osób. [B]Składniki [/B]1,4 kg wołowiny z łopatki pokrojonej w 3 cm kostkę 2 szklanki (45 dkg ) cebuli bardzo drobno posiekanej 6 - 7 łyżek margaryny (biorę tę samą ilość oleju i masła, pół na pół) 1 - 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki mąki 1 łyżka kminku 0,5 łyżeczki pieprzu 1 szklanka bulionu wołowego lub 1 kostka bulionowa rozpuszczona w szklance wody (biorę więcej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól do smaku W rondlu lub otwartym szybkowarze przesmażamy cebulę w 4 - 5 łyżkach margaryny (lub tej samej ilości oleju z masłem). Dodajemy paprykę ( ja zazwyczaj 1,5 łyżki) i dokładnie mieszamy. Kiedy cebula nabierze ciemnobrązowego koloru (uważać, żeby nie przypalić!), próbujemy i kto dał mniej, ma teraz okazję dodać więcej papryki. Cebulę wyjmujemy z garnka i dodajemy resztę tłuszczu. Zwiększamy ogień (ale bez przesady) i smażymy kawałki wołowiny ze wszystkich stron (porcjami), aż nabierze złotobrązowego koloru. Zmniejszamy ogień, mięso posypujemy mąką, cebulę ponownie wkładamy do rondla, dodajemy kminek, pieprz, a kto dał za mało papryki, może to teraz uzupełnić. Wszystko zalewamy bulionem i dokładnie mieszamy. Kto robi to w szybkowarze, zamyka szybkowar i gotuje 15 minut od ukazania się pary. Ja dodaję więcej bulionu, przykrywam rondel i, sprawdzając od czasu do czasu czy nie trzeba uzupełnić bulionu, duszę 1,5 godziny. Wtedy dodaję koncentrat i gotuję jeszcze 10 minut. Po spróbowaniu dodaję jeszcze trochę koncentratu i ewentualnie soli. Albo, jesli smak jest dobry, podaję z gotowanymi ziemniakami lub makaronem i zieloną sałatą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gulasz z kminkiem*
Top
Bottom