Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gulasz z morelami po łotewsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1654611" data-attributes="member: 692"><p>Tytułowy gulasz wszedł mi w oko w książce &quot;Dżentelmen w Moskwie&quot;. Poszukiwania internetowe przyniosły przepis autorski. <a href="https://www.bookclubcookbook.com/gentleman-moscow-latvian-stew-recipe-author-amor-towles" target="_blank">https://www.bookclubcookbook.com/gentleman-...hor-amor-towles</a></p><p></p><p>Miałam sporo zabawy z tłumaczeniem zarówno składników ( wrząca cebula) jak i techniki krojenia marchewki ( na krzyż). </p><p>Oto wynik w garnku - mało wyględny, jak to gulasz. Robiłam z 1/3 porcji mięsa z przepisu .</p><p></p><p>[ATTACH=full]98494[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p></p><p>łopatka wieprzowa bez kości 500g</p><p>marchewka 2 szt</p><p>olej 2 łyżki, podzielone</p><p>koncentrat pomidorowy 2 łyżki</p><p>woda 500ml</p><p></p><p>suszone morele 50g</p><p>suszone śliwki bez pestek 50 g</p><p>150 g cebuli</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p></p><p>Wykonanie</p><p></p><p>Mięso pokroić w kawałki ok 2, 5 cm , rozgrzać 1 łyżkę oleju w garnku, w którym potrawa będzie się dusić. Marchewkę pokroić w słupki . Mięso obsmażyć na tłuszczu aż równomiernie zbieleje. Dodać marchewkę, podsmażyć, dodać koncentrat i wodę ( <em>ja dałam 1 kartonik 500ml przecieru pomidorowego).</em></p><p><em></em> Przykryć i niech sobie pyrka powoli na małym ogniu. </p><p></p><p>Cebulę oczyścić, pokroić na 6 lub 8 części (<em> wzdłuż, jak jajko</em>) Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju i wsypać cebulę.Smażyć wolniutko na małym ogniu do skarmelizowania na brązowo. ( <em>zdecydowanie za mało tłuszczu na tę ilość cebuli, musiałam dolać oleju, bo cebula przywierała do patelni i przypalała się zamiast karmelizować).</em></p><p></p><p>Morele ( <em>w oryginale morele dodaje się w całości do mięsa i tam się rozgotowują, mnie to nie pasowało</em>) i śliwki pokroić w paski wielkości słupków marchwi, kiedy cebula już zbrązowieje, dodać owoce do cebuli i chwilę podsmażyć. Całość przełożyć do garnka z mięsem. Posolić, dodać pieprz i niech się dusi aż mięso będzie miękkie. Sprawdzać, czy nie trzeba wody dolać ( <em>ja uznałam, że trzeba, że to nie może być takie suche i gęste)</em></p><p></p><p>Doprawić do smaku (<em> dodałam łyżeczkę sambal oelek i parę kropli soku z cytryny)</em>.</p><p></p><p>Podawać z ziemniakami z masłem (<em> ja podałam z knedlikami)</em>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1654611, member: 692"] Tytułowy gulasz wszedł mi w oko w książce "Dżentelmen w Moskwie". Poszukiwania internetowe przyniosły przepis autorski. [URL="https://www.bookclubcookbook.com/gentleman-moscow-latvian-stew-recipe-author-amor-towles"]https://www.bookclubcookbook.com/gentleman-...hor-amor-towles[/URL] Miałam sporo zabawy z tłumaczeniem zarówno składników ( wrząca cebula) jak i techniki krojenia marchewki ( na krzyż). Oto wynik w garnku - mało wyględny, jak to gulasz. Robiłam z 1/3 porcji mięsa z przepisu . [ATTACH=full]98494[/ATTACH] [B]Składniki[/B] łopatka wieprzowa bez kości 500g marchewka 2 szt olej 2 łyżki, podzielone koncentrat pomidorowy 2 łyżki woda 500ml suszone morele 50g suszone śliwki bez pestek 50 g 150 g cebuli sól i pieprz do smaku Wykonanie Mięso pokroić w kawałki ok 2, 5 cm , rozgrzać 1 łyżkę oleju w garnku, w którym potrawa będzie się dusić. Marchewkę pokroić w słupki . Mięso obsmażyć na tłuszczu aż równomiernie zbieleje. Dodać marchewkę, podsmażyć, dodać koncentrat i wodę ( [I]ja dałam 1 kartonik 500ml przecieru pomidorowego). [/I] Przykryć i niech sobie pyrka powoli na małym ogniu. Cebulę oczyścić, pokroić na 6 lub 8 części ([I] wzdłuż, jak jajko[/I]) Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju i wsypać cebulę.Smażyć wolniutko na małym ogniu do skarmelizowania na brązowo. ( [I]zdecydowanie za mało tłuszczu na tę ilość cebuli, musiałam dolać oleju, bo cebula przywierała do patelni i przypalała się zamiast karmelizować).[/I] Morele ( [I]w oryginale morele dodaje się w całości do mięsa i tam się rozgotowują, mnie to nie pasowało[/I]) i śliwki pokroić w paski wielkości słupków marchwi, kiedy cebula już zbrązowieje, dodać owoce do cebuli i chwilę podsmażyć. Całość przełożyć do garnka z mięsem. Posolić, dodać pieprz i niech się dusi aż mięso będzie miękkie. Sprawdzać, czy nie trzeba wody dolać ( [I]ja uznałam, że trzeba, że to nie może być takie suche i gęste)[/I] Doprawić do smaku ([I] dodałam łyżeczkę sambal oelek i parę kropli soku z cytryny)[/I]. Podawać z ziemniakami z masłem ([I] ja podałam z knedlikami)[/I]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gulasz z morelami po łotewsku
Bottom