Gulasz z soczewicy z serem haloumi

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Przepis pochodzi z książki "Poniedziałki bez mięs" Paula, Stelli i Mary McCartney.

Tym razem wprowadziłam bardzo drobne modyfikacje
icon_smile.gif


250 g soczewicy puy - ja użyłam czerwonej, bo tę lubimy najbardziej (no i u nas było jej prawie 300 g ;) )
3 łyżki oliwy
8 małych cukinii - użyłam 4 średniej wielkości, pokrojonych w plastry
1 posiekana cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
pół łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
szczypta płatków chili - u nas nieco więcej niż szczypta
1 łyżka przecieru pomidorowego
125 ml wytrawnego białego wina
300 ml wywaru warzywnego
225 g pomidorów z puszki - wrzuciłam całą i wcale to daniu nie zaszkodziło
1 liść laurowy
100 g posiekanej botwiny lub szpinaku - pominęłam, bo nie udało mi się kupić
8 pomidorków koktajlowych
1 łyżka ziaren granatu - u nas zdecydowanie więcej
sól pieprz
dodałam pół łyżeczki kurkumy, bo lubię i wg mnie tu pasuje
icon_smile.gif


opakowanie sera haloumi pokrojonego w plastry

sos:
3 łyżki mięty
2 łyżki natki
1 czubata łyżeczka kaparów
3-4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny

Składniki sosu zmiksować.

Soczewicę ugotować i odcedzić. Czerwonej wystarczy 8 - 10 minut.
Rozgrzać oliwę i usmażyć cukinię na złocisty kolor, zdjąć ją z patelni.
Dolać nieco oliwy i zeszklić cebulę. Dodać czosnek, kminek, ew. kurkumę i chili, smażyć 30 sekund.
Dodać przecier, wino, wywar, liść laurowy i pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia i dusić 20 minut (skróciłam nieco ten czas). Dodać soczewicę, dusić 10 minut aż zmięknie (ja ją tylko podgrzałam, bo już była miękka). Dodać cukinię, botwinę / szpinak, pomidory koktajlowe i pestki granatu. Dusić jeszcze 5 minut.

Usmażyć plastry sera. Ja smażyłam na beztłuszczowej patelni grilowej.

Plastry sera układać na soczewicy, polać sosem i zajadać.

gulasz%20z%20soczewicy%20z%20haloumi%20(3).JPG
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Ale zachęcające zdjęcie
icon_smile.gif
.
Gdzieś słyszałam, że ser haloumi ma specyficzną konsystencję, "zgrzyta między zębami" i boję się go kupić. Faktycznie tak jest ?
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
faktycznie zgrzyta, ale sympatycznie, kupuj!

Marghe , dużo Ci tego wyszło? bo wygląda porcja na sporą..(4 cukinie)
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Coś w tym zgrzytaniu jest
icon_smile.gif
Ale to takie fajne zgrzytanie :D

Marghe - ile to opakowanie halloumi? Bo ja halloumi kupuję na kg (w zamrażarce mam jeszcze z 0.5 kg) i nie wiem ile dać. A przepis bardzo zachęcający.
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Shinju, masz rację, powinnam była sprecyzować
250 g
Dor, wyszło sporo, ale nie tak dużo, żebyśmy we trojkę nie dali rady ;)
No dobra, zostało ciut na dziś. Jedna porcja
Poza tym te cukinie nie były duże
icon_smile.gif


Imp_act, on w konsystencji trochę do oscypka podobny.
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Oscypka bardzo lubię, a szczególnie z grilla. W takim razie na pewno kupię ten ser. Przypomniałam sobie, że Nigella bardzo go chwaliła
icon_smile.gif
.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy