Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Gulaszowa po węgiersku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1595391" data-attributes="member: 10341"><p>Pierwszy raz jadłam ją w Budapeszcie, w restauracji na górze Gellerta. Były to odległe już czasy studenckie, kiedy to tzw. &quot;demoludy&quot; urządzały wymiany grup studenbckich. Objeżdziłam wszystkie zaprzyjażnione wówczas z konieczności państwa, oprócz tzw. NRD. W Pradze czeskiej zostawiłam rozum i serce, a w Budapeszcie upodobanie do kuchni. Ale przejdżmy do zupy. Przepis na nuą pochodzi z moich ulubionych &quot;Smaków i aromatów&quot;, a czy przypomina tę budapesztańską, niech to pozostanie mją słodka tajemnicą. W kazdtm razie polecam i życzę smacznego. Dla 4 osób potrzebujemy:</p><p> - 30 dkg włowiny (wziuęłam pręgę)</p><p> - 2 cebule</p><p> - 2 ząbki czosnku</p><p> - 30 dkg ziemniaków</p><p> - 2 strąki słodkiej i 1 strą ostrej poaprytki (ten ostry, to wzięłam straczek chilli)</p><p> - 2 pomidory</p><p> - 1 łyżka smalcu</p><p> - 1 łyzeczka papryki w proszku średnio ostrej (ja zmieszałam słosdką z ostrą)</p><p> - kminek, sól, natka pietruszki - do smaku i dekracji</p><p></p><p>Obraną cebulę siekamy niezbyt drobno i lekko rumienimy na smalcu. Dodajemy pokrojne w kostkę mięso, obsmazamy, posypujemy papryą, podlewamy szklanką wody i dusimy pod porzykryciem, dodając oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną i obrane ze skórki pomidory. Kiedy mięso zacznie mięknąć, wlewamy 1 lutr wody, solimy i gotujemy dalej, dodając - na 20 minut przed końcem - obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Doprawiamy zmiażdżonym czosnjiem i, jeśli trzeba,solą. Na talerzach posypujemy natką. Ja tej natki unikam, albo bardzo ograniczam, to kwestia smaku, więc wybierajcie to, co Wam bardziej smakuje.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1595391, member: 10341"] Pierwszy raz jadłam ją w Budapeszcie, w restauracji na górze Gellerta. Były to odległe już czasy studenckie, kiedy to tzw. "demoludy" urządzały wymiany grup studenbckich. Objeżdziłam wszystkie zaprzyjażnione wówczas z konieczności państwa, oprócz tzw. NRD. W Pradze czeskiej zostawiłam rozum i serce, a w Budapeszcie upodobanie do kuchni. Ale przejdżmy do zupy. Przepis na nuą pochodzi z moich ulubionych "Smaków i aromatów", a czy przypomina tę budapesztańską, niech to pozostanie mją słodka tajemnicą. W kazdtm razie polecam i życzę smacznego. Dla 4 osób potrzebujemy: - 30 dkg włowiny (wziuęłam pręgę) - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 30 dkg ziemniaków - 2 strąki słodkiej i 1 strą ostrej poaprytki (ten ostry, to wzięłam straczek chilli) - 2 pomidory - 1 łyżka smalcu - 1 łyzeczka papryki w proszku średnio ostrej (ja zmieszałam słosdką z ostrą) - kminek, sól, natka pietruszki - do smaku i dekracji Obraną cebulę siekamy niezbyt drobno i lekko rumienimy na smalcu. Dodajemy pokrojne w kostkę mięso, obsmazamy, posypujemy papryą, podlewamy szklanką wody i dusimy pod porzykryciem, dodając oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną i obrane ze skórki pomidory. Kiedy mięso zacznie mięknąć, wlewamy 1 lutr wody, solimy i gotujemy dalej, dodając - na 20 minut przed końcem - obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Doprawiamy zmiażdżonym czosnjiem i, jeśli trzeba,solą. Na talerzach posypujemy natką. Ja tej natki unikam, albo bardzo ograniczam, to kwestia smaku, więc wybierajcie to, co Wam bardziej smakuje. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Gulaszowa po węgiersku
Top
Bottom