Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Gulaszowa zupa wegierska (bogracz, bogracsgulyas)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1653371" data-attributes="member: 956"><p><strong>Joanno,</strong> proszę bardzo. </p><p>Zajrzałam do starych zapisów i okazało się, że modyfikacji podawał Makłowicz 6 i tyle kopiuję poniżej. Dodam, że nigdy ich nie wypróbowałam, bo skoro nam smakowała wersja podstawowa, to nie zmieniamy jej od lat.</p><p></p><p>1. Zmniejszyć ilość ziemniaków do 80 dkg i dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler)</p><p></p><p>2. Zmniejszyć ilość ziemniaków o połowę i dodać tyle samo poszatkowanej słodkiej kapusty. Nie dodawać czosnku, </p><p> za to pod koniec gotowania doprawić majerankiem</p><p></p><p>3. Zmniejszyć ilość ziemniaków do 60 dkg i dodać 40 dkg kiszonej kapusty. Pod koniec gotowania zaprawić 1 łyżką </p><p> kwaśnej śmietany</p><p></p><p>4. Zachować proporcje ziemniaków i kiszonej kapusty jak w poz. 3 i zamiast wołowiny użyć do gotowania wieprzowiny</p><p></p><p>5. Piwny – zamiast wywarem podlewać gulasz 3 szklankami piwa i uzupełnić płyn wodą, tak aby przykrywał mięso i </p><p> ziemniaki</p><p></p><p>6. Ziemniaki zastąpić 25 dkg namoczonej wcześniej ciemnej fasoli. Fasolę gotować dodatkowo z 2 ząbkami czosnku </p><p> w dużej ilości wody. Połączyć z gulaszem kiedy mięso zaczyna mięknąć i dodać jeszcze 25 dkg pokrojonej w </p><p> słupki włoszczyzny oraz garść pokruszonych wstążek makaronu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1653371, member: 956"] [B]Joanno,[/B] proszę bardzo. Zajrzałam do starych zapisów i okazało się, że modyfikacji podawał Makłowicz 6 i tyle kopiuję poniżej. Dodam, że nigdy ich nie wypróbowałam, bo skoro nam smakowała wersja podstawowa, to nie zmieniamy jej od lat. 1. Zmniejszyć ilość ziemniaków do 80 dkg i dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) 2. Zmniejszyć ilość ziemniaków o połowę i dodać tyle samo poszatkowanej słodkiej kapusty. Nie dodawać czosnku, za to pod koniec gotowania doprawić majerankiem 3. Zmniejszyć ilość ziemniaków do 60 dkg i dodać 40 dkg kiszonej kapusty. Pod koniec gotowania zaprawić 1 łyżką kwaśnej śmietany 4. Zachować proporcje ziemniaków i kiszonej kapusty jak w poz. 3 i zamiast wołowiny użyć do gotowania wieprzowiny 5. Piwny – zamiast wywarem podlewać gulasz 3 szklankami piwa i uzupełnić płyn wodą, tak aby przykrywał mięso i ziemniaki 6. Ziemniaki zastąpić 25 dkg namoczonej wcześniej ciemnej fasoli. Fasolę gotować dodatkowo z 2 ząbkami czosnku w dużej ilości wody. Połączyć z gulaszem kiedy mięso zaczyna mięknąć i dodać jeszcze 25 dkg pokrojonej w słupki włoszczyzny oraz garść pokruszonych wstążek makaronu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Gulaszowa zupa wegierska (bogracz, bogracsgulyas)
Top
Bottom