- Lis 21, 2006
- 15,180
- 3
- 0
Gwiazdka
- tak nazwał to ciasto mój Mąż, od wzoru, jaki tworzą na nim jabłka. Wcześniej nazywało się po prostu "najlepsze" - bo jest to moje ulubione ciasto z jabłkami, oprócz szarlotki. Delikatne i puszyste - na Dzień Jabłka.
1 szkl. mąki - ok. 180 g
3 jajka
1/3 kostki masła
12 - 3/4 szkl cukru ( ok. 200g), zależy, jak słodkie lubimy
1/2 szkl mleka ( 125 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat.
2 duże jabłka
1. Formę do ciasta nasmarować masłem i wysypać mąką. Ja piekę w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.
2. 3 żółtka utrzeć na biało z ocieplonym masłem. Dodać cukier waniliowy i zwykły cukier. Dodac mleko, proszek do pieczenia i makę. Miksować 3 minuty.
3. Jabłka obrać, przeroić na pół, usunąć środki, pokroić na cząstki. Lekko skropić sokiem z cytryny, aby w międzyczasie nie zciemniały.
4. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem.
Przelać ciasto do formy, na wierzchu ułozyć jabłka - nie wciskać.
Piec 40-45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego
- tak nazwał to ciasto mój Mąż, od wzoru, jaki tworzą na nim jabłka. Wcześniej nazywało się po prostu "najlepsze" - bo jest to moje ulubione ciasto z jabłkami, oprócz szarlotki. Delikatne i puszyste - na Dzień Jabłka.
1 szkl. mąki - ok. 180 g
3 jajka
1/3 kostki masła
12 - 3/4 szkl cukru ( ok. 200g), zależy, jak słodkie lubimy
1/2 szkl mleka ( 125 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat.
2 duże jabłka
1. Formę do ciasta nasmarować masłem i wysypać mąką. Ja piekę w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.
2. 3 żółtka utrzeć na biało z ocieplonym masłem. Dodać cukier waniliowy i zwykły cukier. Dodac mleko, proszek do pieczenia i makę. Miksować 3 minuty.
3. Jabłka obrać, przeroić na pół, usunąć środki, pokroić na cząstki. Lekko skropić sokiem z cytryny, aby w międzyczasie nie zciemniały.
4. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem.
Przelać ciasto do formy, na wierzchu ułozyć jabłka - nie wciskać.
Piec 40-45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: