Gwiazdka

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,180
3
0
Gwiazdka

- tak nazwał to ciasto mój Mąż, od wzoru, jaki tworzą na nim jabłka. Wcześniej nazywało się po prostu "najlepsze" - bo jest to moje ulubione ciasto z jabłkami, oprócz szarlotki. Delikatne i puszyste - na Dzień Jabłka.

S4022030.JPG

S4022035.JPG


1 szkl. mąki - ok. 180 g
3 jajka
1/3 kostki masła
12 - 3/4 szkl cukru ( ok. 200g), zależy, jak słodkie lubimy
1/2 szkl mleka ( 125 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat.

2 duże jabłka

1. Formę do ciasta nasmarować masłem i wysypać mąką. Ja piekę w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.

2. 3 żółtka utrzeć na biało z ocieplonym masłem. Dodać cukier waniliowy i zwykły cukier. Dodac mleko, proszek do pieczenia i makę. Miksować 3 minuty.

3. Jabłka obrać, przeroić na pół, usunąć środki, pokroić na cząstki. Lekko skropić sokiem z cytryny, aby w międzyczasie nie zciemniały.

4. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem.
Przelać ciasto do formy, na wierzchu ułozyć jabłka - nie wciskać.

Piec 40-45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego
mniam.gif
 

Załączniki

  • S4022030.JPG
    S4022030.JPG
    46.5 KB · Wyświetleń: 2
  • S4022035.JPG
    S4022035.JPG
    33.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,180
3
0
O tak, niewątpliwą zaletą ciasta, oprócz smaku, jest to, że jest naprawdę szybkie. Czyli wszystko to, co Tygryski lubią najbardziej
fiesgrins.gif


Mam nadzieję, że Ci zasmakuje
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,180
3
0
Dziękuję
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,180
3
0
Ojoj! To teraz będę się stresować
boisie.gif
stres.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,664
0
0
Pycha. zjedzone już wczoraj
icon_mrgreen.gif


PICT6837.JPG

może i nie wygląda na gwiazdkę (bo jakoś ułożenie jabłek dla mnie nie gra roli), ale smakuje bardzo gwiaździście
fiesgrins.gif
(było tak delikatne że z papierem się kawałek urwał
icon_lol.gif
)
dzięki Mi, bardzo lubimy takie zwykłe ciasta
bussi.gif
 

Załączniki

  • PICT6837.JPG
    PICT6837.JPG
    86.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,180
3
0
Olcieek, ogromnie się cieszę
dance.gif


Mysz, trzymam kciuki
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,180
3
0
Może zmniejsz temperaturę
icon_sad.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
38,026
1
0
Wierzch w takich sytuacjach przykrywam folią alu i nic się nie przypieka a ciasto w srodku się dopiecze
daumen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,180
3
0
Przykre
icon_sad.gif

A jakie owoce dałaś? Jakieś mokre? A jeśli jabłka - może było ich za dużo?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,180
3
0

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,664
0
0
co może być akurat w tym cieście powodem zakalca ?
Mnie się wydaje, że akurat przy tym powodem mogę być różnice temp. między składnikami.
dajesz np. za ciepłe masło, do tego mleko z lodówki, jajka w lodówki. i dziaabach zakalec jak malowany potrafi sie zrobić xD
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy