Gyros Rolo

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Polecam moj Gyros Rolo:

składniki
2-3 polędwiczek wieprzowych
przyprawa do gyrosa
ewentualnie pieprz cayenne
oliwa z oliwek

tzatzyki:

1 duży jogurt naturalny
1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
1 duży zielony ogórek
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
zioła: bazylia, oregano, czubrica (do wyboru)
lub przyprawa do tzatzyki (wtedy nie trzeba już dodawać czosnku, soli, pieprzu i ziół)

wypełnienie:
1 czerwona papryka
2 pomidory
1 cebula
1 zielony ogórek

Ciasto:
2 jajka
200 g mąki
6-8 łyżek mleka
4 łyżki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżek oliwy z oliwek

sposób przygotowania
Polędwicę pokroić na cienkie paseczki, obtoczyć w przyprawie do gyrosa (ewentualnie posypać odrobiną soli i pieprzu cayenne), smażyć na oliwie z oliwek.

Paprykę, pomidory i ogórka pokroić w kostkę, cebulę zaś w piórka.

Przygotować sos tzatzyki – ogórka zetrzeć na tarce (na dosyć grube wiórki), lekko posolić i poczekać, aż puści sok, który następnie należy odcisnąć. Jogurt wymieszać z serkiem homogenizowanym, dodać ogórka, przyprawę do tzatzyki, lub pozostałe składniki tj. sól, pieprz, czosnek i zioła.

Jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać mąkę, mleko, wodę mineralną szczyptę soli, odrobinę cukru, 2 łyżki oliwy oraz ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Całość miksować w celu uzyskania gładkiego, dość gęstego ciasta naleśnikowego (powinno być trochę gęstsze niż normalne ciasto naleśnikowe).
Usmażyć ok. 4 dużych naleśników na rozgrzanej oliwie.
Uwaga! Podane przeze mnie proporcje na ciasto są orientacyjne, gdyż zawsze przygotowuję je na przysłowiowe „oko”. Tak więc być może trzeba będzie dodać odrobinę więcej mleka, wody lub mąki, tak by wyszło gęste ciasto naleśnikowe.

Gdy mamy już przyrządzone wszystkie półprodukty, przygotowujemy nasze Rolo.
Placki smarujemy z jednej strony sosem tzatzyki. Na połówce układamy mięso, warzywa i jeszcze raz polewamy wszystko sosem, składamy wszystko na pół i gotowe.
Potrawę można zawinąć do połowy w folię aluminiową, w celu uzyskania bardziej poręcznej formy.
Smacznego!!!
 

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
Robilam... moje uwagi wszystko w porzadku tylko mieso tymi przyprawami niesamowicie mi sie przesolilo.... i co ja mam teraz z nim zrobic?
icon_smile.gif
akurat ja jestem przeziebiona i nic nie czuje wiec zjadlam ze smakiem... ale mojego meza az skrecalo
icon_smile.gif
czasem widocznie trzeba cos przesolic...
dzisiaj chyba bede skrobac przyprawe gyros z mieska....
A tak poza tym polecam
icon_smile.gif

powtorze ale juz z mniejsza iloscia przyprawy
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy