Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Gyros Rolo
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Iwcia" data-source="post: 72564" data-attributes="member: 62"><p>Polecam moj <strong>Gyros Rolo:</strong></p><p></p><p>składniki</p><p>2-3 polędwiczek wieprzowych</p><p>przyprawa do gyrosa</p><p>ewentualnie pieprz cayenne</p><p>oliwa z oliwek</p><p></p><p>tzatzyki:</p><p></p><p>1 duży jogurt naturalny</p><p>1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego</p><p>1 duży zielony ogórek</p><p>5 ząbków czosnku</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p>zioła: bazylia, oregano, czubrica (do wyboru)</p><p>lub przyprawa do tzatzyki (wtedy nie trzeba już dodawać czosnku, soli, pieprzu i ziół)</p><p></p><p>wypełnienie:</p><p>1 czerwona papryka</p><p>2 pomidory</p><p>1 cebula</p><p>1 zielony ogórek</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>2 jajka</p><p>200 g mąki</p><p>6-8 łyżek mleka</p><p>4 łyżki wody mineralnej gazowanej</p><p>szczypta soli</p><p>szczypta cukru</p><p>&#189; łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1-2 łyżek oliwy z oliwek</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Polędwicę pokroić na cienkie paseczki, obtoczyć w przyprawie do gyrosa (ewentualnie posypać odrobiną soli i pieprzu cayenne), smażyć na oliwie z oliwek.</p><p></p><p>Paprykę, pomidory i ogórka pokroić w kostkę, cebulę zaś w piórka.</p><p></p><p>Przygotować sos tzatzyki – ogórka zetrzeć na tarce (na dosyć grube wiórki), lekko posolić i poczekać, aż puści sok, który następnie należy odcisnąć. Jogurt wymieszać z serkiem homogenizowanym, dodać ogórka, przyprawę do tzatzyki, lub pozostałe składniki tj. sól, pieprz, czosnek i zioła.</p><p></p><p>Jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać mąkę, mleko, wodę mineralną szczyptę soli, odrobinę cukru, 2 łyżki oliwy oraz &#189; łyżeczki proszku do pieczenia. Całość miksować w celu uzyskania gładkiego, dość gęstego ciasta naleśnikowego (powinno być trochę gęstsze niż normalne ciasto naleśnikowe).</p><p>Usmażyć ok. 4 dużych naleśników na rozgrzanej oliwie.</p><p>Uwaga! Podane przeze mnie proporcje na ciasto są orientacyjne, gdyż zawsze przygotowuję je na przysłowiowe &#8222;oko&#8221;. Tak więc być może trzeba będzie dodać odrobinę więcej mleka, wody lub mąki, tak by wyszło gęste ciasto naleśnikowe.</p><p></p><p>Gdy mamy już przyrządzone wszystkie półprodukty, przygotowujemy nasze Rolo.</p><p>Placki smarujemy z jednej strony sosem tzatzyki. Na połówce układamy mięso, warzywa i jeszcze raz polewamy wszystko sosem, składamy wszystko na pół i gotowe.</p><p>Potrawę można zawinąć do połowy w folię aluminiową, w celu uzyskania bardziej poręcznej formy.</p><p>Smacznego!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Iwcia, post: 72564, member: 62"] Polecam moj [B]Gyros Rolo:[/B] składniki 2-3 polędwiczek wieprzowych przyprawa do gyrosa ewentualnie pieprz cayenne oliwa z oliwek tzatzyki: 1 duży jogurt naturalny 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego 1 duży zielony ogórek 5 ząbków czosnku sól pieprz zioła: bazylia, oregano, czubrica (do wyboru) lub przyprawa do tzatzyki (wtedy nie trzeba już dodawać czosnku, soli, pieprzu i ziół) wypełnienie: 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 cebula 1 zielony ogórek Ciasto: 2 jajka 200 g mąki 6-8 łyżek mleka 4 łyżki wody mineralnej gazowanej szczypta soli szczypta cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżek oliwy z oliwek sposób przygotowania Polędwicę pokroić na cienkie paseczki, obtoczyć w przyprawie do gyrosa (ewentualnie posypać odrobiną soli i pieprzu cayenne), smażyć na oliwie z oliwek. Paprykę, pomidory i ogórka pokroić w kostkę, cebulę zaś w piórka. Przygotować sos tzatzyki – ogórka zetrzeć na tarce (na dosyć grube wiórki), lekko posolić i poczekać, aż puści sok, który następnie należy odcisnąć. Jogurt wymieszać z serkiem homogenizowanym, dodać ogórka, przyprawę do tzatzyki, lub pozostałe składniki tj. sól, pieprz, czosnek i zioła. Jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać mąkę, mleko, wodę mineralną szczyptę soli, odrobinę cukru, 2 łyżki oliwy oraz ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Całość miksować w celu uzyskania gładkiego, dość gęstego ciasta naleśnikowego (powinno być trochę gęstsze niż normalne ciasto naleśnikowe). Usmażyć ok. 4 dużych naleśników na rozgrzanej oliwie. Uwaga! Podane przeze mnie proporcje na ciasto są orientacyjne, gdyż zawsze przygotowuję je na przysłowiowe „oko”. Tak więc być może trzeba będzie dodać odrobinę więcej mleka, wody lub mąki, tak by wyszło gęste ciasto naleśnikowe. Gdy mamy już przyrządzone wszystkie półprodukty, przygotowujemy nasze Rolo. Placki smarujemy z jednej strony sosem tzatzyki. Na połówce układamy mięso, warzywa i jeszcze raz polewamy wszystko sosem, składamy wszystko na pół i gotowe. Potrawę można zawinąć do połowy w folię aluminiową, w celu uzyskania bardziej poręcznej formy. Smacznego!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Gyros Rolo
Top
Bottom