Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gyros z piersi kurczaka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 738024" data-attributes="member: 5092"><p>Ponieważ nie wiem o który przepis chodziło , wpisuję oba , dokładnie tak, jak były podane:</p><p></p><p>Gyros z piersi kurczaka <a href="http://www.mniammniam.pl/przepisy-1317-Gyros_z_piersi_kurczaka.html" target="_blank">http://www.mniammniam.pl/przepisy-1317-Gyr...i_kurczaka.html</a></p><p></p><p>2 piersi kurczaka - o łącznej wadze około 60 dag</p><p>łyżka oliwy</p><p>około szklanki naturalnego jogurtu</p><p>łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji</p><p></p><p>marynata:</p><p>łyżeczka suszonego czosnku</p><p>po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku</p><p>łyżeczka suszonego oregano</p><p>pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu</p><p>pół łyżeczki rozmarynu</p><p>pół łyżeczki soli</p><p>pół łyżeczki mielonego kminku</p><p>spora szczypta pieprzu cayenne</p><p>szczypta tymianku</p><p>2 łyżki oleju</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p></p><p>Piersi kurczaka myję i dokładnie osuszam. Kroję na bardzo cienkie i długie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszam </p><p></p><p>dokładnie ze sobą i wkładam do niej pokrojone mięso. Odstawiam na 10 minut.</p><p></p><p>Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy i kiedy zaczyna dymić, wkładam mięso razem z marynatą - smażę na dużym ogniu, </p><p></p><p>cały czas mieszając przez 3-4 minuty - kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać - wtedy zaś z przypraw </p><p></p><p>wydobędzie się ich cały aromat.</p><p></p><p>Mięso wykładam na talerze, polewam zimnym jogurtem i dekoruję szczypiorkiem.</p><p></p><p>Podaję z bagietką albo chlebem pitta oraz mnóstwem surówki ze świeżej kapusty z silnie zauważalnym dodatkiem cebuli.</p><p>.....................................</p><p></p><p>Gyros z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami <a href="http://www.mniammniam.pl/przepisy-1435-Gyros_z_piersi_kurczaka_z_suszonymi_pomidorami.html" target="_blank">http://www.mniammniam.pl/przepisy-1435-Gyr...pomidorami.html</a></p><p></p><p>2 piersi kurczaka - o łącznej wadze około 60 dag </p><p>około szklanki naturalnego jogurtu</p><p>8 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie </p><p>łyżka oliwy</p><p></p><p>marynata:</p><p>łyżeczka suszonego czosnku </p><p>łyżeczka suszonego oregano</p><p>pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu</p><p>pół łyżeczki rozmarynu</p><p>pół łyżeczki soli</p><p>spora szczypta pieprzu cayenne</p><p>szczypta tymianku</p><p>2 łyżki oliwy od pomidorów </p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p></p><p>Piersi kurczaka myję i dokładnie osuszam. Kroję na bardzo cienkie i długie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszam </p><p></p><p>dokładnie ze sobą i wkładam do niej pokrojone mięso. Odstawiam na 10 minut. </p><p></p><p>Suszone pomidory kroję na cienkie paseczki. </p><p></p><p>Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy i kiedy zaczyna dymić, wkładam mięso razem z marynatą - smażę na dużym ogniu, </p><p></p><p>cały czas mieszając przez 3-4 minuty - kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać - wtedy zaś z przypraw </p><p></p><p>wydobędzie się ich cały aromat. Pod koniec smażenia dodaję paski pomidorów, mieszam i smażę jeszcze pół minuty. </p><p></p><p>Mięso wykładam na talerze, polewam zimnym jogurtem. Podaję z bagietką albo chlebem pitta.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 738024, member: 5092"] Ponieważ nie wiem o który przepis chodziło , wpisuję oba , dokładnie tak, jak były podane: Gyros z piersi kurczaka [URL="http://www.mniammniam.pl/przepisy-1317-Gyros_z_piersi_kurczaka.html"]http://www.mniammniam.pl/przepisy-1317-Gyr...i_kurczaka.html[/URL] 2 piersi kurczaka - o łącznej wadze około 60 dag łyżka oliwy około szklanki naturalnego jogurtu łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji marynata: łyżeczka suszonego czosnku po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kminku spora szczypta pieprzu cayenne szczypta tymianku 2 łyżki oleju sposób przygotowania Piersi kurczaka myję i dokładnie osuszam. Kroję na bardzo cienkie i długie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie ze sobą i wkładam do niej pokrojone mięso. Odstawiam na 10 minut. Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy i kiedy zaczyna dymić, wkładam mięso razem z marynatą - smażę na dużym ogniu, cały czas mieszając przez 3-4 minuty - kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać - wtedy zaś z przypraw wydobędzie się ich cały aromat. Mięso wykładam na talerze, polewam zimnym jogurtem i dekoruję szczypiorkiem. Podaję z bagietką albo chlebem pitta oraz mnóstwem surówki ze świeżej kapusty z silnie zauważalnym dodatkiem cebuli. ..................................... Gyros z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami [URL="http://www.mniammniam.pl/przepisy-1435-Gyros_z_piersi_kurczaka_z_suszonymi_pomidorami.html"]http://www.mniammniam.pl/przepisy-1435-Gyr...pomidorami.html[/URL] 2 piersi kurczaka - o łącznej wadze około 60 dag około szklanki naturalnego jogurtu 8 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie łyżka oliwy marynata: łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki soli spora szczypta pieprzu cayenne szczypta tymianku 2 łyżki oliwy od pomidorów sposób przygotowania Piersi kurczaka myję i dokładnie osuszam. Kroję na bardzo cienkie i długie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie ze sobą i wkładam do niej pokrojone mięso. Odstawiam na 10 minut. Suszone pomidory kroję na cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy i kiedy zaczyna dymić, wkładam mięso razem z marynatą - smażę na dużym ogniu, cały czas mieszając przez 3-4 minuty - kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać - wtedy zaś z przypraw wydobędzie się ich cały aromat. Pod koniec smażenia dodaję paski pomidorów, mieszam i smażę jeszcze pół minuty. Mięso wykładam na talerze, polewam zimnym jogurtem. Podaję z bagietką albo chlebem pitta. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gyros z piersi kurczaka
Top
Bottom