- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
Skoro dzisiaj mamy Purim
Hamantaszen
Ciasto:
500 g mąki
½ szkl cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży
2 żółtka
1/3 szkl oleju
woda
Wymieszać suche. Dodać mokre i zagnieść. Zostawić do podwojenia objętości.
Masa makowa
120 g maku
70 g cukru
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki masła
skórka pomarańczowa, rodzynki
Mak sparzyć, dwukrotnie zmienić. Podgrzać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami.
Ciasto rozwałkować na 3- 5 mm. Wykrawać kółka, nałożyć masę makową. Zlepić w trzech miejscach. Piec w 180* ok. 30 min.


Hamantaszen
Ciasto:
500 g mąki
½ szkl cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży
2 żółtka
1/3 szkl oleju
woda
Wymieszać suche. Dodać mokre i zagnieść. Zostawić do podwojenia objętości.
Masa makowa
120 g maku
70 g cukru
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki masła
skórka pomarańczowa, rodzynki
Mak sparzyć, dwukrotnie zmienić. Podgrzać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami.
Ciasto rozwałkować na 3- 5 mm. Wykrawać kółka, nałożyć masę makową. Zlepić w trzech miejscach. Piec w 180* ok. 30 min.