Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Hamburgery orzechowe w chlebie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1514062" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Hamburgery orzechowe w chlebie</strong></span></p><p></p><p>Danie dla szukających nowych smaków.</p><p></p><p>[ATTACH=full]88222[/ATTACH]</p><p></p><p>500g mieszanki do wypieku chleba (ciemnego chleba)</p><p>2 posiekane w plasterki ząbki czosnku</p><p>75 g masła</p><p>100 g rukoli, umytej</p><p><strong>Hamburgery</strong></p><p>600 g mięsa mielonego, wołowego</p><p>1 łyżeczka cynamonu , suszonej kolendry i pieprzu w ziarnach</p><p>1 pęczek świerzej kolendry</p><p>1 ząbek czosnku posiekany</p><p>1 cebula pokrojona w drobną kostkę</p><p>100 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę</p><p>2 łyżki masła orzechowego crunchy</p><p>sól i pieprz</p><p><strong>Sos</strong></p><p>2 papryki czerwone, umyte, wcześniej upieczone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych</p><p>1 ząbek czosnku, posiekany</p><p>1 pęczek mięty bardzo drobno posiekany</p><p>250 ml jogurtu typu greckiego</p><p>sól i pieprz</p><p>100 g pistacji, wcześniej uprażonych, rozgniecionych</p><p></p><p>1.Chleb wyrabiamy wg instrukcji na opakowaniu. Po wyrośnięciu na wysypanym mąką blacie, rozwałkwujemy 10 cienkich placków. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.</p><p></p><p>2.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Szklimy na nim cebulkę i czosnek. W moździerzu ucieramy kolendrę,pieprz i cynamon. Po roztarciu wsypujemy do cebuli , mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.</p><p>3.Do mielonego mięsa dodajemy cebulę i przyprawami, czosnek drobno pokrojony, sól, pieprz, morele, pęczek kolendry, masło orzechowe. Całość dokładnie wyrabiamy.</p><p>4.Deskę smarujemy olejem i na niej formujemy 5 hamburgerów o grubości ok 1,5 cm. Smażymy na patelni grillowej.</p><p></p><p>5.Paprykę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy czosnek, miętę. Solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy jogurt i pistacje.</p><p></p><p>6.Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy plasterki czosnku i chwilę smażymy.</p><p>7.Usmażone kawałki chleba podgrzewamy w piekarniku. Na jeden kawałek chleba wylewamy niewielką ilość masła z czosnkiem, wykładamy sos, układamy na nim kawałek mięsa, na mięso znów wykładamy sos oraz niewielką ilość rukoli. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba, który polewamy masłem z czosnkiem i dekorujemy rukolą.</p><p></p><p>Ps Przepis pochodzi z kuchni Lidla</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1514062, member: 140"] [SIZE=14][B]Hamburgery orzechowe w chlebie[/B][/SIZE] Danie dla szukających nowych smaków. [ATTACH=full]88222[/ATTACH] 500g mieszanki do wypieku chleba (ciemnego chleba) 2 posiekane w plasterki ząbki czosnku 75 g masła 100 g rukoli, umytej [B]Hamburgery[/B] 600 g mięsa mielonego, wołowego 1 łyżeczka cynamonu , suszonej kolendry i pieprzu w ziarnach 1 pęczek świerzej kolendry 1 ząbek czosnku posiekany 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 100 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę 2 łyżki masła orzechowego crunchy sól i pieprz [B]Sos[/B] 2 papryki czerwone, umyte, wcześniej upieczone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych 1 ząbek czosnku, posiekany 1 pęczek mięty bardzo drobno posiekany 250 ml jogurtu typu greckiego sól i pieprz 100 g pistacji, wcześniej uprażonych, rozgniecionych 1.Chleb wyrabiamy wg instrukcji na opakowaniu. Po wyrośnięciu na wysypanym mąką blacie, rozwałkwujemy 10 cienkich placków. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. 2.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Szklimy na nim cebulkę i czosnek. W moździerzu ucieramy kolendrę,pieprz i cynamon. Po roztarciu wsypujemy do cebuli , mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. 3.Do mielonego mięsa dodajemy cebulę i przyprawami, czosnek drobno pokrojony, sól, pieprz, morele, pęczek kolendry, masło orzechowe. Całość dokładnie wyrabiamy. 4.Deskę smarujemy olejem i na niej formujemy 5 hamburgerów o grubości ok 1,5 cm. Smażymy na patelni grillowej. 5.Paprykę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy czosnek, miętę. Solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy jogurt i pistacje. 6.Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy plasterki czosnku i chwilę smażymy. 7.Usmażone kawałki chleba podgrzewamy w piekarniku. Na jeden kawałek chleba wylewamy niewielką ilość masła z czosnkiem, wykładamy sos, układamy na nim kawałek mięsa, na mięso znów wykładamy sos oraz niewielką ilość rukoli. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba, który polewamy masłem z czosnkiem i dekorujemy rukolą. Ps Przepis pochodzi z kuchni Lidla [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Hamburgery orzechowe w chlebie*
Top
Bottom