Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Harira
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="acia1065" data-source="post: 1227963" data-attributes="member: 13870"><p>Nazwa tej marokańskiej zupy pochodzi od słowa 'gorący'. Jej przyprawy rozgrzewają, a składniki mają moc przywracania sił. Stawia na nogi muzułmanów po całodziennym poście w czasie ramadanu.</p><p> Odmian ma tak wiele, jak wielu szykuje ją kucharzy. </p><p> 1/2 kg wołowiny na gulasz, ew. kurczaka, indyka a najlepiej baraniny</p><p> 2 - 3 łodygi selera naciowego</p><p> 2 średnie cebule</p><p> 2 ząbki czosnku</p><p> 1 szklanka soczewicy</p><p> 1 szklanka suchej ciecierzycy (użyłam gotowej z puszki)</p><p> 2 marchewki</p><p> Puszka pomidorów</p><p> 1 papryka</p><p> 1/2 szklanki zielonego groszku (najlepiej mrożony)</p><p> 2 łyżki oleju</p><p> Przyprawy: kumin, imbir - proszek, cynamon - w lasce, szafran (lub kurkuma), sól, pieprz, harissa</p><p> Odrobina soku z cytryny (limonki)</p><p> Kolendra do posypania</p><p> Można dodać ryż lub drobny makaron, ale dla mnie byłaby za gęsta, szczególnie na drugi dzień, bo ta zupa jest jak nasz bigos; zyskuje na odgrzewaniu.</p><p> Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy do niego resztę składników. Przyprawy podgrzałam wcześniej na suchej patelni.</p><p> Czosnek raczej używać z umiarem - jako, że to potrawa na ramadan nie należy pachnieć nim w czasie modlitwy.</p><p> Podawać z chlebem np. pita.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="acia1065, post: 1227963, member: 13870"] Nazwa tej marokańskiej zupy pochodzi od słowa 'gorący'. Jej przyprawy rozgrzewają, a składniki mają moc przywracania sił. Stawia na nogi muzułmanów po całodziennym poście w czasie ramadanu. Odmian ma tak wiele, jak wielu szykuje ją kucharzy. 1/2 kg wołowiny na gulasz, ew. kurczaka, indyka a najlepiej baraniny 2 - 3 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy 1 szklanka suchej ciecierzycy (użyłam gotowej z puszki) 2 marchewki Puszka pomidorów 1 papryka 1/2 szklanki zielonego groszku (najlepiej mrożony) 2 łyżki oleju Przyprawy: kumin, imbir - proszek, cynamon - w lasce, szafran (lub kurkuma), sól, pieprz, harissa Odrobina soku z cytryny (limonki) Kolendra do posypania Można dodać ryż lub drobny makaron, ale dla mnie byłaby za gęsta, szczególnie na drugi dzień, bo ta zupa jest jak nasz bigos; zyskuje na odgrzewaniu. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy do niego resztę składników. Przyprawy podgrzałam wcześniej na suchej patelni. Czosnek raczej używać z umiarem - jako, że to potrawa na ramadan nie należy pachnieć nim w czasie modlitwy. Podawać z chlebem np. pita. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Harira
Top
Bottom