Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Hayashi beef rice.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1456928" data-attributes="member: 2721"><p><em><a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Hayashi_rice" target="_blank">Hayashi rice</a> to jedno z najpopularniejszych dań japońskiej kuchni <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Y%C5%8Dshoku" target="_blank">yoshoku</a>, czyli kuchni zachodniej dostoswanej przez lata do japońskich gustów. Danie wywodzi się z miasta Ikuno w prefekturze Hyogo. Jest to rodzaj smacznego gulaszu wołowego z warzywami w typowym dla Japonii sosie demi-glace, podanego z ryżem. Pyszne, prawdziwie domowe danie, które robi się bardzo łatwo i szybko. Przepis wg <a href="http://www.youtube.com/watch?v=xJxLbVo0kUo" target="_blank">Cooking with Dog</a>.</em></p><p><em></em></p><p><em>[ATTACH=full]84640[/ATTACH]</em></p><p><em></em></p><p><em></em>250 g wołowiny (użyłam steków z tzw. polędwicy cygańskiej)</p><p>1 duża marchewka</p><p>1 duża cebula</p><p>4 duże pieczarki</p><p>1/2 szklanki mrożonego groszku</p><p>2 ząbki czosnku</p><p></p><p>3 łyżki masła + 3 łyżki mąki pszennej</p><p></p><p>3 łyżki keczupu</p><p>50 ml czerwonego wina</p><p>150 ml wody</p><p>pomidory z puszki (bez zalewy)</p><p>1 łyżeczka miodu</p><p>1 listek laurowy</p><p>3 łyżki sosu worcestershire</p><p>2 łyżki sosu sojowego</p><p>sól i czarny pieprz do smaku</p><p>ew. szczypta chili</p><p></p><p>ryż + 1 łyżka masła</p><p></p><p>1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, w osolonej wodzie.</p><p></p><p>2. Z 3 łyżek masła i 3 łyżek mąki przygotowujemy rumianą zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy, mieszając, aż zasmażka będzieemiała barwę karmelu, ok. 5-10 minut. Odstawiamy naczynie z ognia, by zasmażka dalej się już nie podgrzewała.</p><p></p><p>3. Mięso pokroić w paski. Posypać pieprzem. Usmażyć w dużej patelni lub w woku na złoto na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.</p><p></p><p>4. Na patelnię dodać obraną, pokrojoną w słupki marchew i obraną, pokrojoną w półplastry cebulę. Smażyć, aż cebula będzie przezroczysta. Wówczas dodać posiekany czosnek i pieczarki. Chwilę razem smażyć. </p><p></p><p>Następnie dodajemy na patelnię podsmażoną wołowinę, 3 łyżki keczupu i czerwone wino, chwilę smażymy, mieszając, aż wino wyparuje.</p><p></p><p>5. Dodajemy 150 ml wody (lub bulionu) oraz posiekane pomidory z puszki, 1 łyżeczkę miodu, 1 listek laurowy, mrożony zielony groszek, mieszamy i dusimy pod przykryciem 5-6 minut.</p><p></p><p>6. Potrawę zagęszczamy zgodnie z upodobaniem przygotowaną wcześniej rumianą zasmażką, dodajemy sos sojowy, sos worcestershire, sól oraz pieprz do smaku. Ja dodałam jeszcze szczyptę chili.</p><p></p><p>7. Ugotowany i odcedzony ryz mieszamy z łyżką masła, dosalamy ew. do smaku. Przygotowany gulasz podajemy wraz z ryżem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1456928, member: 2721"] [I][URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Hayashi_rice"]Hayashi rice[/URL] to jedno z najpopularniejszych dań japońskiej kuchni [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Y%C5%8Dshoku"]yoshoku[/URL], czyli kuchni zachodniej dostoswanej przez lata do japońskich gustów. Danie wywodzi się z miasta Ikuno w prefekturze Hyogo. Jest to rodzaj smacznego gulaszu wołowego z warzywami w typowym dla Japonii sosie demi-glace, podanego z ryżem. Pyszne, prawdziwie domowe danie, które robi się bardzo łatwo i szybko. Przepis wg [URL="http://www.youtube.com/watch?v=xJxLbVo0kUo"]Cooking with Dog[/URL]. [ATTACH=full]84640[/ATTACH] [/I]250 g wołowiny (użyłam steków z tzw. polędwicy cygańskiej) 1 duża marchewka 1 duża cebula 4 duże pieczarki 1/2 szklanki mrożonego groszku 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła + 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki keczupu 50 ml czerwonego wina 150 ml wody pomidory z puszki (bez zalewy) 1 łyżeczka miodu 1 listek laurowy 3 łyżki sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego sól i czarny pieprz do smaku ew. szczypta chili ryż + 1 łyżka masła 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, w osolonej wodzie. 2. Z 3 łyżek masła i 3 łyżek mąki przygotowujemy rumianą zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy, mieszając, aż zasmażka będzieemiała barwę karmelu, ok. 5-10 minut. Odstawiamy naczynie z ognia, by zasmażka dalej się już nie podgrzewała. 3. Mięso pokroić w paski. Posypać pieprzem. Usmażyć w dużej patelni lub w woku na złoto na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni. 4. Na patelnię dodać obraną, pokrojoną w słupki marchew i obraną, pokrojoną w półplastry cebulę. Smażyć, aż cebula będzie przezroczysta. Wówczas dodać posiekany czosnek i pieczarki. Chwilę razem smażyć. Następnie dodajemy na patelnię podsmażoną wołowinę, 3 łyżki keczupu i czerwone wino, chwilę smażymy, mieszając, aż wino wyparuje. 5. Dodajemy 150 ml wody (lub bulionu) oraz posiekane pomidory z puszki, 1 łyżeczkę miodu, 1 listek laurowy, mrożony zielony groszek, mieszamy i dusimy pod przykryciem 5-6 minut. 6. Potrawę zagęszczamy zgodnie z upodobaniem przygotowaną wcześniej rumianą zasmażką, dodajemy sos sojowy, sos worcestershire, sól oraz pieprz do smaku. Ja dodałam jeszcze szczyptę chili. 7. Ugotowany i odcedzony ryz mieszamy z łyżką masła, dosalamy ew. do smaku. Przygotowany gulasz podajemy wraz z ryżem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Hayashi beef rice.
Bottom