Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Herbatniki drozdzowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 447048" data-attributes="member: 2980"><p>Podaje przepis mojej babci, ktora piekla te herbatniki i przechowywala w metalowej puszce ( a ja wyjadalam). To byly jedne z nielicznych ciasteczek, ktore mogla jesc ze wzgledu na minimalna ilosc cukru. Sa bardzo proste, jednak nadal bardzo je lubie.</p><p></p><p>O,5 kg maki</p><p>cwiartka margaryny lub masla</p><p>1 cukier waniliowy lub 2 lyzki cukru zwyklego</p><p>1,5 dkg drozdzy (mozna dac lyzeczke drozdzy instant)</p><p>szczypta soli</p><p>pol kubka smietany (ew. kefiru, jogurtu naturalnego)</p><p></p><p>Rozpuscic margaryne (maslo), Pozostale skladniki wsypac do miski i wyrobic elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodac rozpuszczone maslo. Odstawic na kilka godzin do wyrosniecia. Rozwalkowac cienko (nie wiecej niz na pol cm) i wykrawac krazki lub inne dowolne ksztalty. Posmarowac ciastka roztrzepanym bialkiem lub maslem i posypac grubym cukrem.</p><p>Piec w goracym piekarniku na rumiano. Najsmaczniejsze sa takie chrupiace, przechowywane jakis czas w zamknietej puszce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 447048, member: 2980"] Podaje przepis mojej babci, ktora piekla te herbatniki i przechowywala w metalowej puszce ( a ja wyjadalam). To byly jedne z nielicznych ciasteczek, ktore mogla jesc ze wzgledu na minimalna ilosc cukru. Sa bardzo proste, jednak nadal bardzo je lubie. O,5 kg maki cwiartka margaryny lub masla 1 cukier waniliowy lub 2 lyzki cukru zwyklego 1,5 dkg drozdzy (mozna dac lyzeczke drozdzy instant) szczypta soli pol kubka smietany (ew. kefiru, jogurtu naturalnego) Rozpuscic margaryne (maslo), Pozostale skladniki wsypac do miski i wyrobic elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodac rozpuszczone maslo. Odstawic na kilka godzin do wyrosniecia. Rozwalkowac cienko (nie wiecej niz na pol cm) i wykrawac krazki lub inne dowolne ksztalty. Posmarowac ciastka roztrzepanym bialkiem lub maslem i posypac grubym cukrem. Piec w goracym piekarniku na rumiano. Najsmaczniejsze sa takie chrupiace, przechowywane jakis czas w zamknietej puszce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Herbatniki drozdzowe
Top
Bottom