Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Hiszpanska tortilla z batatami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1567519" data-attributes="member: 1142"><p>Moje kolejne danie festiwalowe. Bardzo smaczna wersja tortilla de patatas, tym razem ze slodkich ziemniakow. Chorizo mozna pominac lub zastapic serem i odpowiednio zmodyfikowac przepis. niezlym pomyslem byloby dodanie haloumi, osobno moze podsmazone/pieczone.</p><p></p><p><strong>oliwa z oliwek lub tluszcz kokosowy</strong></p><p><strong>1/4 hiszpanskiej cebuli, lub 1 zwykla, posiekana</strong></p><p><strong>4 zabki czosnku</strong></p><p><strong>chorizo</strong></p><p><strong>800g slodkich ziemniakow, obranych i pokrojonych w plastry</strong></p><p><strong>200g mlodych lisci szpinaku</strong></p><p><strong>8 duzych jajek</strong></p><p><strong>sol pieprz</strong></p><p><strong>harissa lub inne przyprawy</strong></p><p><strong>czarne oliwki, pokrojone na plasterki</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>opcjonalnie:</strong></p><p><strong>kumin w ziarnach</strong></p><p><strong>wedzona papryka</strong></p><p></p><p></p><p>Na sporej zeliwnej patelni rozgrzalam oliwe z oliwek i podsmazylam kumin, gdy zapachnial wrzucilam cebulke, gdy zmiekla odrobine dodalam zmiazdzony czosnek. Nastepnie dodalam w kostke pokrojone chorizo (dalam pol petka picante i pol dulce), smazylam az puscilo tluszcz, wtedy dodalam ziemniaki, przemieszalam i przykrylam pokrywka. Dusilam na malym ogniu ok 20 min. Gdy ziemniaki zmiekly dodalam szpinak, wymieszalam i znow poddusilam pod przykryciem. Doprawilam do smaku.</p><p></p><p>W sporym naczyniu roztrzepalam jajka, przyprawilam je sola i pieprzem, dodalam lyzke harissy i wedzona papryke. Do jajecznej mikstury dodalam zawartosc patelni i szybko przemieszalam. Mase wylozylam z powrotem na patelnie (jest gesta), ktora ustawilam na srednim ogniu. Gdy calosc spiekala sie od spodu, na wierzchu ulozylam krazki czarnych oliwek. Zakrylam patelnie i podpieklam kilka minut, sprawdzajac spod. </p><p></p><p>Rozgrzalam grill. Gdy spod byl juz brazowy, zdjelam z ognia i wstawilam pod goracy grill na 5 minut. Wierzch tortilli ma byc apetycznie podpieczony. Wyjelam z pieca i przykrylam duzym talerzem do serwowania, odwrocilam patelnie do gory dnem, tortilla powinna bez problemu wyskoczyc z niej na talerz.</p><p></p><p>Moja patelnia jest w calosci zeliwna i bez problemu moge umieszczac ja w piecu lub pod grilem. Gdybyscie mieli z plastikowa raczka, wystarczy szczelnie ja owinac folia aluminiowa kilka razy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]92065[/ATTACH] [ATTACH=full]92066[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1567519, member: 1142"] Moje kolejne danie festiwalowe. Bardzo smaczna wersja tortilla de patatas, tym razem ze slodkich ziemniakow. Chorizo mozna pominac lub zastapic serem i odpowiednio zmodyfikowac przepis. niezlym pomyslem byloby dodanie haloumi, osobno moze podsmazone/pieczone. [B]oliwa z oliwek lub tluszcz kokosowy 1/4 hiszpanskiej cebuli, lub 1 zwykla, posiekana 4 zabki czosnku chorizo 800g slodkich ziemniakow, obranych i pokrojonych w plastry 200g mlodych lisci szpinaku 8 duzych jajek sol pieprz harissa lub inne przyprawy czarne oliwki, pokrojone na plasterki opcjonalnie: kumin w ziarnach wedzona papryka[/B] Na sporej zeliwnej patelni rozgrzalam oliwe z oliwek i podsmazylam kumin, gdy zapachnial wrzucilam cebulke, gdy zmiekla odrobine dodalam zmiazdzony czosnek. Nastepnie dodalam w kostke pokrojone chorizo (dalam pol petka picante i pol dulce), smazylam az puscilo tluszcz, wtedy dodalam ziemniaki, przemieszalam i przykrylam pokrywka. Dusilam na malym ogniu ok 20 min. Gdy ziemniaki zmiekly dodalam szpinak, wymieszalam i znow poddusilam pod przykryciem. Doprawilam do smaku. W sporym naczyniu roztrzepalam jajka, przyprawilam je sola i pieprzem, dodalam lyzke harissy i wedzona papryke. Do jajecznej mikstury dodalam zawartosc patelni i szybko przemieszalam. Mase wylozylam z powrotem na patelnie (jest gesta), ktora ustawilam na srednim ogniu. Gdy calosc spiekala sie od spodu, na wierzchu ulozylam krazki czarnych oliwek. Zakrylam patelnie i podpieklam kilka minut, sprawdzajac spod. Rozgrzalam grill. Gdy spod byl juz brazowy, zdjelam z ognia i wstawilam pod goracy grill na 5 minut. Wierzch tortilli ma byc apetycznie podpieczony. Wyjelam z pieca i przykrylam duzym talerzem do serwowania, odwrocilam patelnie do gory dnem, tortilla powinna bez problemu wyskoczyc z niej na talerz. Moja patelnia jest w calosci zeliwna i bez problemu moge umieszczac ja w piecu lub pod grilem. Gdybyscie mieli z plastikowa raczka, wystarczy szczelnie ja owinac folia aluminiowa kilka razy. [ATTACH=full]92065[/ATTACH] [ATTACH=full]92066[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Hiszpanska tortilla z batatami
Bottom